January 26, 2022

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Avem undă verde pentru începerea lucrărilor

7 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roPrimăria Capitalei a devenit proprietarul Hanului Solacolu, procedurile de expropriere fiind finalizate, a anunțat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook. Astfel Primăria Capitalei are undă verde pentru a începe lucrările de punere în siguranță apoi de restaurare a lucrării.
”Avem undă verde pentru începerea lucrărilor la Hanul Solacolu, una dintre clădirile-simbol din patrimoniul Bucureștiului, construită în 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnată în cont, deci Municipiul București devine proprietar, urmând să fie începute în curând lucrările de punere în siguranță a clădirii. Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu într-un spațiu cultural de ținută pentru bucureșteni. Vedeți mai jos cum arată acum clădirea și cum ne propunem să arate după renovare”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook. Clădirea este monument istoric și se află în colaps.

Consiliul General a aprobat în noiembrie 2021 actualizarea costurilor pentru exproprierea hanului Solacolu de pe Calea Moșilor. Costul aferent exproprierii a scăzut de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei. Clădirea va fi pusă în siguranță în prima fază, apoi reabilitată și transformată în centru cultural, potrivit deciziei Consiliului General. Exproprierea a fost aprobată în 2019, însă pentru că nu s-a făcut în 90 de zile, nu mai putea fi făcută.

Edmond Niculușcă, directorul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, instituția care se va ocupa de conservarea clădirii, a scris în noiembrie 2021 pe pagina de Facebook ce vor cuprinde lucrările de punere în siguranță:

 


Asigurarea stabilității fațadei principale printr-un sistem de sprijinire exterioară, care să asigure circulația pietonală pe trotuarul Căii Moșilor în condiții de siguranță și, în același timp, să protejeze elementele decorative și/sau componentele artistice ale fațadei. Schela va fi utilizată și în cercetarea necesară elaborării studiilor de fundamentare pentru proiectul de restaurare.
Asigurarea cursivelor corpurilor laterale prin elemente de sprijinire.
Concomitent se va începe evacuarea deșeurilor menajere și a molozului din curtea interioară, cu selectarea elementelor prăbușite, ce pot fi recuperate și integrate prin restaurare. Se va acorda prioritate eliberării accesurilor în subsol.
Se vor sprijini bolțile peste pivnițe, cu prioritate în subsolul corpului principal. Se va avansa pas cu pas, sprijinire cu sprijinire, de la intrarea în subsol, către pereții ce susțin fațada principală și calcanele.
După asigurarea subsolului și evacuarea molozului și deșeurilor din parter se vor executa eșafodajele de susținere interioare, sprijinite pe tălpi așezate peste pardoselile parterului.
Pentru corpul principal, peste nivelul cornișei se va executa o șarpantă provizorie, în două ape (pantă de aprox. 45%, posibil cu rupere de pantă), cu coama paralelă cu Calea Moșilor, cu o durată de viață de minim 5 ani. Streașina va depăși planul vertical al fațadelor pentru a le proteja de apele pluviale. Sistemul de fixare al acesteia va fi astfel propus, încât, la restaurarea monumentului, îndepărtarea șarpanetei și a învelitorii să se realizaze cu ușurință fără a provoca daune suplimentare materialului istoric.
Corpul lateral de vest se va asigura cu eșafodaje amplasate doar în interiorul proprietății, iar șarpanta provizorie propusă va fi realizată într-o singură pantă, cu scurgere spre curtea interioară.
Corpul lateral de est și corpul central se vor sprijini în mod similar, în evantai, de la locul de acces către pereții opuși, cu elemente de sprijin montate pe tălpi și cu grinzi la partea superioară, de la nivelurile inferioare către etaje.
Se va propune un sistem minimal, provizoriu, de jgheaburi și burlane.
Se vor asigura golurile de ferestre și uși și se va păstra și proteja tâmplăria existentă și sistemul de închidere al acesteia.

Hanul Solacolu este monument istoric și se află pe Calea Moșilor nr. 134-134A. Cu fiecare zi care trece, starea clădirii se agravează și pe lângă faptul că se pierde un imobil valoros, zidurile rămase riscă să cadă oricând peste trecători și să se producă o tragedie.

Hanul Solacolu a fost restituit în natură în 2003 către Solacolu Emilia, Solacolu Teodora – Emilia, Solacolu Bucur – Cristian şi Solacolu Ion Şerban în baza Dispoziţiilor Primarului General nr. 981/2003 şi nr. 1192/2003. De atunci a fost lăsat în paragină.

Hanul Solacolu a fost construit în 1859, la comanda fraților Solacoglu din Istanbul. Construcția a fost afectată de un incendiu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-a păstrat caracterul de locuință până spre sfârșitul anilor ’80, când a fost în pericol de demolare.

Pe lângă valoarea arhitecturală, hanul prezintă și o valoare memorială internațională, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigrației revoluționare bulgare, în ajunul Războiului de Independenţă, fapt amintit de o placă comemorativă, amplasată pe faţada clădirii de ambasada Bulgariei.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

După anii ’90, clădirea a fost în grija Primăriei Capitalei fiind locuită de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL sau care ocupau ilegal spaţiul. În 1997, aflat încă în proprietatea Primăriei Generale, hanul a fost introdus în Planul Naţional de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric.

În anul 2010, acoperișul clădirii s-a prăbușit. Proprietarii au fost amendați în mai multe rânduri din cauza situației în care se află imobilul. 

Galerie Foto Primăria Sectorului 1 a scos la licitație elaborarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru cinci zone importante din Sector: zona Meteorologiei-Holban; Parcelarea Bazilescu; zona Colosseum; Promenada Verde (amenajarea salbei de lacuri) și zona Sisesti-Straulesti Nord.


Învățați în ultimii 32 de ani să dispună după bunul plac și în disprețul total al legii de patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), liderii marilor confederații sindicale CNS „Cartel Alfa”, CSDR, BNS și CNSLR-Frăția continuă să se lupte pentru păstrarea acestui privilegiu, chiar dacă în ultimul timp instanțele de judecată au început să le respingă solicitările prin care să li se recunoască dreptul de proprietate.


Anunțul a fost făcut, sâmbătă, de ministrul Sănătății din Cipru, potrivit căruia cercetătorii ciprioți au descoperit o variantă nouă de coronavirus – asta, în timp ce la nivel mondial sunt înregistrate recorduri de infectări cu Omicron – s-a propagat rapid și a făcut înconjurul lumii în câteva ore. 


Pro România, formațiunea înființată, cu disidenți din PSD, de către fostul premier al României, Victor Ponta, devine din ce în ce mai mic. Pierderile se măsoară în oameni, unul dintre aceștia fiind, în prezent, secretarul general al Guvernului, propus de PSD, Marian Neacșu.


Unul dintre cele mai definitorii momente în relația dintre NATO și Rusia, de la destrămarea Uniunii Sovietice, ar putea fi consemnat săptămâna aceasta.


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că România este pe un trend rapid de creştere a infecţiilor, iar în următoarele două săptămâni, Omicron se va transmite comunitar.


Centrul pentru controlul bolilor şi prevenţie din Africa (Africa CDC) arată că numărul cazurilor, de la începutul pandemiei de COVID, a depăşit zece milioane.


SUA au declarat că nu intenţionează să reducă numărul de trupe din Europa de Est pentru a dezamorsa tensiunile cu Rusia. Înaltul diplomat Antony Blinken a declarat că Rusia promovează o „naraţiune falsă” pentru a justifica desfăşurarea de trupe la graniţa cu Ucraina.


Delegaţii la nivel înalt din SUA şi Rusia vor participa luni la Geneva la un dialog strategic la care vor încerca să reducă actualele tensiuni în privinţa chestiunii ucrainene,scrie EFE.


Expunerea verde bancară s-a majorat începând cu luna iunie 2015, până la 5,1 miliarde de lei, la finalul lunii iunie 2021, însumând 4% din totalul expunerilor faţă de sectorul nefinanciar, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).


Rusia a continuat să trimită trupe în Kazahstan duminică în ciuda faptului că protestele au fost în mare parte înăbuşite. În ultimele ore nu au existat informaţii depre tulburări majore în Almaty.


Rezultate Loto 6/49. Un report record de 31,94 milioane de lei (peste 6,46 milioane de euro) se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în cadrul tragerilor loto de duminică, potrivit unui comunicat transmis de Loteria Română.


Rusia a declarat duminică că nu va face nicio concesie sub presiunea SUA la discuțiile privind criza ucraineană și cererile sale de garanții de securitate occidentale și că există riscul ca acestea să se încheie rapid, a relatat agenția de presă RIA, conform Reuters.


mai multe fotografii ale ducesei de Cambridge au fost publicate pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a acesteia, care are loc duminică, scrie BBC.


Mai multe “facilități strategice” din Kazahstan se află sub paza unei alianțe militare conduse de Rusia, invitată să restabilească ordinea, a declarat duminică biroul prezidențial, în contextul celei mai sângeroase izbucniri de violență din cei 30 de ani de independență a țării, scrie Reuters.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.