December 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Canalul Mânecii, cimitirul plutitor al Europei

7 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roÎn cea mai mare tragedie înregistrată de când Canalul Mânecii a devenit unul dintre principalele puncte de trecere din Franța în Marea Britanie pentru refugiații din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, 27 de migranți, între care și copii, și-au pierdut viața într-un naufragiu. Dezastrul s-a produs într-un moment extrem de tensionat între Paris și Londra, care se acuză reciproc pentru numărul record de traversări ilegale ale canalului, dar și din cauza altor probleme apărute în zonă după Brexit, cum ar fi drepturile de pescuit. În aceste condiții, cele două tabere se privesc cu circumspecție, deși e clar că trebuie să adopte măsuri comune pentru stoparea traficului de persoane.  

 

O femeie gravidă și trei copii se aflau între cele 27 de victime, cele mai multe dintre acestea fiind kurzi proveniți din Irak și Iran. Refugiații s-au înecat, miercuri, după ce barca gonflabilă cu care încercau să traverseze Canalul Mânecii, la nord de portul francez Calais, a început să se dezumfle. Doar doi supraviețuitori, un irakian și un somalez, au fost găsiți în viață, în stare de hipotermie, iar autoritățile așteaptă acum să-și revină, pentru a fi interogați. Membrii echipajelor franceze de pe bărcile de salvare, citați de AFP, au descris că au văzut „o barcă gonflabilă plată, dezumflată, plutind doar cu ajutorul puținului aer rămas” și înconjurată de cadavrele celor înecați. 

 

Anchetă franceză

 

Procurorul general din Lille a deschis imediat o anchetă penală, patru bărbați suspectați de „implicare directă” în acest incident fiind arestați miercuri, iar un al cincilea, ieri dimineață. Potrivit ministrului francez de Interne, Gerald Darmanin, ultimul suspect a fost oprit într-o mașină cu număr de Germania, fiind bănuit că achiziționează bărci gonflabile din țara vecină pentru traversările ilegale. 

„Principala responsabilitate pentru această situație revine  contrabandiștilor”, a declarat Darmanin, referindu-se apoi la „organizații de tip mafiot din Belgia, Olanda, Germania și Marea Britanie”. Aproximativ 1.500 de presupuși contrabandiști, suspectați că fac parte din rețelele de trafic de persoane care organizează traversări ilegale ale Canalului Mânecii, au fost arestați în Franța, de la începutul anului, a adăugat Darmanin. 

Potrivit autorităților franceze, 31.500 de persoane au încercat să ajungă în Marea Britanie de la începutul anului, iar 7.800 de persoane au fost salvate pe mare, cifre care s-au dublat începând din august. De altfel, ONG-urile din Calais susțin că, în prezent, Canalul Mânecii riscă să devină la fel de periculos ca Marea Mediterană, care a înregistrat un număr mult mai mare de victime din cauza trecerilor de migranți. 

Conform reprezentanților unuia dintre aceste ONG-uri, peste 300 de migranți au murit în zonă, începând din 1999.  Pentru refugiații din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, care folosesc ambarcațiuni mici, Canalul Mânecii a devenit însă unul dintre principalele puncte de atracție abia din 2018. 

 

Franța și Marea Britanie se acuză reciproc

 

În contextul numeroaselor neînțelegeri apărute între Paris și Londra, după ieșirea Regatului Unit din UE, Gerald Darmanin nu a ratat ocazia de a folosi tragedia de miercuri, pentru a-și reînnoi criticile la adresa politicilor britanice privind refugiații. „Franța expulzează aproximativ 20.000 de imigranți ilegali pe an”, a declarat el. „Marea Britanie gestionează 6.000 – de aproximativ patru ori mai puțin decât Franța, în ciuda faptului că primește aproximativ jumătate din numărul de migranți iliciți. Marea Britanie nu gestionează bine migrația ilegală!”, a tunat Darmanin.

De cealaltă parte, după o reuniune de criză, premierul britanic, Boris Johnson, a arătat cu degetul înspre francezi, apreciind că nu au făcut „suficient” pentru a preveni traversările, în pofida ajutorului de peste 60 de milioane de euro acordat pentru a întări supravegherea litoralului lor.

Johnson a declarat pentru Sky News, miercuri, că eforturile de a face faţă crizei migraţiei nu au fost „suficiente”, spunând că „a avut dificultăţi în a-i convinge pe unii dintre parteneri, în special pe francezi, să ia măsuri adecvate”.

De altfel, mai multe ziare britanice au susținut, ieri, poziția lui Johnson. Tabloidul „The Sun”, spre exemplu, a publicat pe prima pagină fotografia unei patrule franceze de poliţie, care le permite unor migranţi să urce într-o barcă gonflabilă, fără a face nimic, conform ziarului. Potrivit autorităților britanice, peste 25.000 de persoane au sosit ilegal până acum în Regatul Unit, în acest an, triplând deja cifra înregistrată în 2020.

Problema traversărilor, care provoacă în mod regulat tensiuni între Londra şi Paris, este delicată pentru guvernul conservator al lui Johnson, pentru care combaterea migraţiei a reprezentat una dintre cele mai importante mize ale Brexitului.

 

Soluții, în al 12-lea ceas

 

„Chiar este momentul să ne arătăm cu degetul? (…) Mai e timp să nu luptăm împreună împotriva acestor traficanţi?”, a reacţionat deputatul francez Bruno Bonnell, din partidul „La République en marche!”, al preşedintelui Emmanuel Macron.

El a precizat pentru Sky News că „din 30.000 de oameni care încearcă să traverseze Canalul, 60% au fost arestaţi”, admiţând, totodată, că nu a fost suficient. Dar „asta se întâmplă noaptea, pe plaje mici. Poliţia nu poate fi peste tot, să recunoaştem”, a adăugat deputatul.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

Criza i-a determinat, de altfel, pe Johnson și pe Macron să caute împreună o soluție. Într-o discuţie telefonică, avută miercuri seara, cei doi lideri au convenit să „îşi intensifice eforturile” şi „să menţină toate opţiunile pe masă” pentru a lupta contra reţelelor de trafic de persoane care organizează traversări ilegale ale Canalului, a afirmat, ieri, un purtător de cuvânt al Downing Street.

În timpul discuției, Johnson a reluat o propunere, respinsă anterior de Paris, privind organizarea de patrule franco-britanice pe coastele franceze pentru a împiedica îmbarcarea migranţilor.

 „Sper, cu adevărat, că francezii vor reconsidera această propunere”, a spus Tom Pursglove, secretar de stat britanic responsabil cu Migraţia, pentru BBC.

 

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a jurat că nu va permite transformarea Canalului Mânecii într-un „cimitir”.


În cea mai mare tragedie înregistrată de când Canalul Mânecii a devenit unul dintre principalele puncte de trecere din Franța în Marea Britanie pentru refugiații din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, 27 de…


Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, anunță că va renunța la mandatul de europarlamentar și va intra în Guvernul României. Acest lucru se va întâmpla în a doua rotație, când premier va fi președintele …


Marocul a anunțat scă suspendă zborurile către şi dinspre Franţa din cauza recrudescenţei pandemiei de COVID-19, a anunţat joi Ministerul Afacerilor Externe marocan, relatează AFP.

”Această decizie va…


Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat joi, la Zagreb, că susţine aderarea Croaţiei la Schengen, semnalând însă că este necesară reformarea spaţiului european de liberă circulaţie.

“Croaţia a…


Președintele Comisiei Europene, Ursul von der Leyen l-a felicitat, joi, pe premierul Nicolae Ciucă, după votul de învestitură primit în Parlament.

„Felicitări, NicolaeCiucă pentru investirea în funcția de…


În cadrul actualei etape pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu CANDU Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3 și 4 și OEM…


Administraţia Chinei a avertizat, joi, Statele Unite să nu îşi facă iluzii privind Taiwanul, subliniind că, în pofida “provocărilor” Washingtonului, nu va face niciun compromis în privinţa suveranităţii…


Peste 65.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, a anunțat joi CNCAV.

Astfel, din cele 65.173 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 16.810 au primit prima doză de vaccin, 23.472 pe cea de-a doua…


Primii bani din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor ajunge în România în maxim două luni, după ce ministrul interimar de la Investiții, Florin Cîțu, a semnat, joi, acordul de finanțare,…


Luminița-Teodora Odobescu, fost ambasador și șef al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, a fost numită în funcția de consilier prezidențial, începând cu data de 30 noiembrie…


Față de perioada de dinaintea pandemiei, România se situează în primele patru state din Uniunea Europeană ca revenire economică, superioară mediei UE, susține bilanțul Guvernului Cîțu, publicat…


Premierul Nicolae Ciucă prezidează prima ședință de Guvern de la învestirea Guvernului. Ședința are un singur punct pe ordinea de zi: un proiect privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice…


Primăria Capitalei dă startul sărbătorilor de iarnă vineri, când, în Piața Universității, la Târgul de Crăciun București și pe bulevardele din centrul Capitalei se va aprinde, la ora 18.00, iluminatul…


Premierul Nicolae Ciucă a transmis, joi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un mesaj prin care condamnă violența împotriva acestora, precum și comportamentul agresiv și…


Un deținut de la Penitenciarul Găești, județul Dâmbovița, a evadat joi. Acesta se afla la locul de muncă din Găești, situat în exteriorul Penitenciarului.

Potrivit IPJ Dâmbovița, polițiștii au fost…Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.