December 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Iernile blânde și gunoaiele, principalele motive pentru care păsările călătoare nu mai migrează iarna

2 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roIernile blânde din România, gropile de gunoi de lângă marile orașe, dar și insulele formate din deșeuri, în apele curgătoare, au determinat tot mai multe păsări migratoare să nu mai plece de la noi.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

Dacă pelicanii și-au găsit adăpost în Delta Dunării, multe berze cuibăresc la groapa de resturi din Brașov. Specialiștii spun că fenomenul, a fost observat în toată Europa.Patru berze au fost duse la Centrul de Reabilitare al Animalelor Sălbatice din Târgu Mureș după ce au fost găsite pe un câmp când, în mod normal, ar fi trebuit deja să ajungă în Africa – destinația finală a migrației.
Nici pescărușii albaștri sau gâștele sălbatice n-au mai migrat anul acesta. Rangerii din Rezervația Naturală Cheile Lăpușului, din județul Maramureș, spun că vremea blândă și hrana din abundență au ținut înaripatele aici. La Brașov, de exemplu, localnicii s-au obișnuit să vadă berze la groapa de gunoi.„Prima dată ne-am dat seama că rămân peste iarnă stârcii cenușii sau cocostârcii. Sunt apele menajere care se varsă în râurile din orașele mari, cum este Cluj, București, Târgu Mureș. Aici, păsările mănâncă resturile astea, care sunt evacuate prin apele menajere și atunci le asigură aportul de hrană și stau peste iarnă”, a explicat un ornitolog. În Delta Dunării pelicanii au devenit rezidenți permanenți. Nici cormoranii, de fel o specie migratoare, nu au mai plecat de ani buni.„Uite avem pe baltă cormorani – ar fi trebui să plece, suntem pe final de noiembrie. Dar sunt încă aici și îi vedem și la iarnă. Avem și situația unor pelicani, care sunt obligatoriu migratori, ei au mare nevoie de căldură pe timpul iernii și nu le convine frigul, totuși au venit, i-au văzut pe ai noștri, au văzut că primesc peste zilnic și câte unul câte doi în fiecare an rămân peste iarnă, urmând să plece primăvară. Sunt schimbări climatice ce generează schimbări ale tiparului migrator ale păsărilor”, a explicat managerul Delfinariului din Constanța.
Astfel de scene se petrec peste tot în Europa. Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.