October 23, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Sărbătorile Iaşului şi pelerinajul la Sf. Parascheva vor fi organizate în condiţii de protecţie sanitară

4 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roPrimarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, miercuri, că vor fi luate măsuri speciale pentru buna desfăşurare a Sărbătorilor Iaşiului şi a pelerinajului organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cu prilejul hramului Sf Cuvioase Parascheva.

Vineri va începe, oficial, pelerinajul, dar în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nu vor avea acces persoanele venite din localități aflate în carantină.Potrivit edilului Chirica, anul acesta manifestările organizate de Primărie s-au restrâns simţitor din cauza ratei mari a infectărilor cu SARS-CoV-2.
„Am renunţat în totalitate la concert, la târgul de vinuri, se va face doar cel de blănuri, devenit tradiţional, cu un culoar foarte clar de mişcare a cumpărătorilor. Vor fi şi restricţii pentru comercianţi în ceea ce priveşte protejarea spaţiilor în care vor ajunge cumpărătorii. Pe 15 octombrie este posibilă organizarea unui foc de artificii după ora 21,00, ora după care nu se mai poate circula, deci nu se mai pune problema ca cineva să stea sub focul de artificii, ci îl vor privi de acasă sau din alte locuri de unde se vor afla ei”, a spus primarul Mihai Chirica.El a afirmat că manifestările religioase organizate în această perioadă cu prilejul prăznuirii sărbătorii Sf Cuv Parascheva se vor desfăşura în exterior, cu păstrarea distanţei sociale, şi purtarea măştii de protecţie sanitară. „În condiţiile de pandemie unde incidenţa este de peste 6 la mia de locuitori, purtarea măştii sanitare devine obligatorie, iar la noi trebuie purtată atât de localnici, cât şi pentru pelerini. Anul acesta nu sunt restricţii de domiciliu. Nu putem să impunem asemenea lucruri. Cei care vin în perioada sărbătorilor din zone aflate în carantină vor fi condiţionaţi de deciziile la nivel local, adică nu vor putea părăsi localitatea de domiciliu decât în anumite condiţii”, a spus primarul Mihai Chirica.Traseele pregătite de Jandarmerie

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

Edilul a precizat că Jandarmeria a pregătit deja traseele pentru pelerinajul la racla cu moaştele Sf Cuvioase Parascheva, care urmează a fi scoasă vineri dimineaţa din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă timp de câteva zile în Curtea Mitropolitană, cu prilejul hramului acesteia.Credincioșii care vor ajunge la Iași nu au voie să zăbovească în interiorul bisericii.
Racla sfântă poate fi atinsă de pelerini, care sunt sfătuiți să nu-și aducă obiecte personale de mari dimensiuni.
Toate slujbele religioase se vor ține afară, în aer liber, inclusiv liturghia din ziua de Hram, pe 14 octombrie.
O altă măsură luată de autorități îi privește pe cei care vin din afara Iașiului. Autocarele venite din zone aflate în carantină nu au voie să intre în oraș.„Vor fi puncte şi corturi sanitare care vor asigura asistenţă medicală, dar şi materiale sanitare şi dezinfectanţi. Masa pelerinilor nu va mai avea loc într-un loc anume, ci se vor duce pachete fiecărui pelerin în parte. Slujba Liturgică de pe 14 octombrie va putea fi vizionată doar pe scaune amplasate pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Vor fi amplasate şi panouri video pentru credincioşii care vor să vadă scena amplasată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei”, a spus primarul.Pelerinii care vor veni la Iaşi în această perioadă trebuie să ştie că, după ora 20,00, circulaţia va fi efectuată în conformitate cu prevederile actelor normative care se aplică în cazul scenariului roşu închis.„Este permisă numai celor care se află în grupuri organizate, unii am văzut că s-au organizat prin agenţii de turism, care pot demonstra că sunt în tranzit sau în pelerinaj în municipiul Iaşi Nu vor trebui să demonstreze că sunt vaccinaţi sau testaţi pentru că nu sunt prevederi legale care să-i oblige. Nu sunt nici activităţi de tip restaurant, nu sunt nici măcar activităţi de tip concert. Vom căuta să luăm toate măsurile necesare pentru ca ei să nu se infecteze aici. Avem centre de prim ajutor şi vom cere sprijinul ambulanţelor private. Sperăm să nu avem incidente majore”, a precizat primarul Iaşiului.Restricțiile intră în vigoare de vineri, 8 octombrie, și sunt valabile până în ultima zi de pelerinaj, pe 15 octombrie.În zona centrală a Iaşiului circulaţia rutieră va fi restricţionată începând cu data de 13 octombrie, pentru a permite organizarea evenimentelor din ziua de 14, când este sărbătoarea Sf. Parascheva.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.