October 25, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Românii aruncă mâncare într-un an cât ar putea hrăni 20 de ani Clujul. Cum poate fi evitată risipa de alimente

2 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roRomânii cheltuiesc pe hrană 40 % din venituri și aproape jumătate ajunge la gunoi. Potrivit unui studiu al „Departamentului de dezvoltare durabilă”, cel mai des ajung la coș mâncarea gătită și produsele de panificație.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

De cele mai multe ori, cantitatea de mâncare aruncată într-o zi de o persoană reprezintă o masă completă.44% dintre românii chestionaţi declară că aruncă mâncarea, din cauză că au gătit prea multă. Totul porneşte însă de la cantităţile de alimente pe care le cumpărăm. Contează şi vasele în care gătim.
„Sfatul ar fi să găteşti în fiecare zi câte ceva, uite, eu mă apuc să fac din această bucată de vită pentru patru persoane, o mâncare care se găteşte la foc mic, care dă arome, să se frăgezească carnea. (…) Îţi place să ai frigideul plin, dar nu prea le pui la treabă, drumuri dese la cumpărături, sunt mai scumpe, dar nu se mai strica ingredientele acasă” explică Chef Foa.Un alt sfat este să nu umplem frigiderul cu produse pe care nu le gătim imediat. Nu stăm bine nici la recuperarea alimentelor pe care nu le mai folosim. 15% dintre cei chestionaţi au spus că le donează, 9% le congelează şi doar 6% “fac o reţetă creativă”Mihai Doboş lucrează la prima bancă de alimente înfiinţată în Bucureşti. În fiecare zi, îi trec prin mână sute de kilograme de alimente donate de la diferite magazine şi parteneri, pe care le distribuie persoanelor care au nevoie: de la cămine de bătrâni până la centre pentru copii. Lunar primeşte peste 100 de tone de produse.”
„Cea mai mare parte a alimentelor pe care le primim, cam 70%, sunt iaurturi, brânzică, legume , struguri, cartofi, gogoşari, roşii”, spune el.„Acestea sunt asociaţiile, una poate să primească de două ori pe lună, alta de 4 ori pe lună” adaugă Mihai.În ţara noastră, există doar nouă astfel de bănci de alimente, restul ajunge la gunoi. Potrivit organizaţiilor de profil, cantitatea de mâncare pe care o aruncăm anual ar putea hrăni oraşul Cluj Napoca timp de 20 de ani.László Borbély, secretar de stat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă: „Aruncăm 6.000 de tone de alimente pe an, şi dacă calculăm cu 15 lei kg de alimente care sunt aruncate, ajungem la circa 9 milioane de lei risipite în fiecare zi de către cetăţeni”.Florentina Bălășoiu, corespondent PROTV: „Anual, noi românii aruncăm o cantitate mare de alimente, suficient cât să umplem 127.500 de camioane. Aliniate în coloană aceste camioane reprezintă distanța de la Bucureşti până la Munchen.”Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.