October 25, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Mii de tone de varză și vinete riscă să rămână pe câmp anul acesta. Ce soluții au fermierii

3 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roMii de tone de vinete și varză rămân să putrezească pe câmp. În județul Arad, legumicultorii spun că marfa este multă și prea ieftină, iar costurile de producție și recoltare prea mari, astfel că nu reușesc să își scoată invesția.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

O soluție ar fi să se asocieze ca să atragă bani europeni și să ajungă, astfel, să vândă în magazinele mari, nu intermediarilor, dar oamenii sunt reticenți.
Un fermier din Apateu, județul Arad, a cultivat vinete. Din producția de aproximativ 80 de tone, cel puțîn un sfert vă rămâne pe câmp.
Cristi Dănilă, legumicultor: “S-o pus foarte multe, aici, și la noi în zonă. Anul ăsta n-am făcut profit aproape nimic.”Reporter: Nu v-ați gândit să vă asociați, că poate așa o să reușiți să le vindeți mai ușor? Cristi Dănilă: “Nu știu dacă o să reușim să ne asociem vreodată, aicea.”La câteva sute de metri, un alt fermier aruncă și el 50-60 de tone. Culegătorii sunt plătiți cu 20 de lei pe oră, dar vinetele se vând cu cel mult 50-60 de bani kilogramul, jumătate față de anii trecuți. Astfel, cheltuielile pentru cultivarea unui hectar ajung la aproape 40.000 de lei.
Marian Popa, fermier: “Costuri foarte mari. La o culegătură, trebuie să dai 500 de lei că să aduni marfa de pe câmp.”Dacă s-ar organiza în asociații, producătorii ar avea piață de desfacere, dar oamenii se tem să facă pasul.
La Lungulețu, în Dâmbovița, producătorii de varză au și ei probleme. A fost un an secetos, așa că au fost nevoiți să investească în sisteme de irigații. Doar că în acest fel, costurile de producție au crescut.Nicolae Năstase, agricultor: “O groază de bani, te omoară udatul ăsta.”Cu toate că au cultivat mai puțin, oamenii nu reușesc să vândă toată recolta. Unii recunosc că, dacă s-ar organiza în asociații, nu ar rămâne cu varza pe câmp.Aurel Tărăscu, agricultor: “Suntem la mila samsarului.”Ștefan Duță, agricultor: “De multe ori ajunge aruncată, abandonată, la animale.”De la ei varza pleacă la prețuri sub un leu pe kilogram.Fermierii din bazinul legumicol Moțăței, în schimb, au găsit soluția ca să vândă tot. S-au orientat spre soiuri de varză care rezistă chiar și la -15 grade Celsius, astfel că vor avea marfă proaspătă inclusiv la iarnă.Catalin Dascălu, fermier: “Asta merge cel mai bine pe zona noastră. De la aprilie până la aprilie.”Cu o greutate medie de 2,5 – 3 kilograme, legumele rezistă chiar și dacă sunt lăsate pe câmp, dar sunt și fermieri care le depozitează.Aurel Tîrîș, inginer: “Se pot păstra în silozuri o perioadă mai lungă de timp și silozuri destul de simple.”În acest an, varza pleacă de la productorii din Dolj cu 1,5 lei kilogramul, dublu față de anul trecut.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.