October 25, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Avocatul Poporului s-a autosesizat după anunțul lui Arafat privind suspendarea internărilor

2 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roAvocatul Poporului a transmis într-un comunicat că s-a autosesizat din oficiu după ce șeful DSU Raed Arafat a anunțat suspendarea internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

 ”Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat.
Mai mult, Avocatul Poporului apreciază că, în situația în care suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale se va realiza prin act administrativ (ordin), emis de un organ administrativ fără personalitate juridică (Departamentul pentru Situații de Urgență), sau prin ordin al ministrului sănătății, acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat (art. 47 alin. (2) din Constituție). Or, Constituția României prevede clar în art. 53 că restrângerea poate fi făcută numai prin lege, în acest sens existând și numeroase decizii ale Curţii Constituționale (ex. Decizia nr. 457/2020)” – se arată în comunicatul Avocatului Poporului. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat luni că va fi emis un ordin conform căruia, pentru o perioadă de 30 de zile, vor fi suspendate internările şi intervenţiile chirurgicale, precum şi alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţe şi care pot fi reprogramate.Raed Arafat a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că din cauza infecţiilor cu SARS-CoV-2, în acest moment există o presiune asupra sectorului de urgenţă şi a celui sanitar.
În acest sens, a atras atenţia asupra faptului că în decurs de o săptămână numărul infecţiilor s-a dublat şi că nu se poate constata deocamdată “o tendinţă de plafonare sau de scădere”.  Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.