October 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Tradiţie dusă mai departe în Ţara Moţilor. Elevii unei şcoli din Alba au ocazia de a experimenta arta ţesutului. “Mi-am făcut şi o cămaşă cu mâna mea”

2 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roVideo

Cămaşa cu ciupag, dispărută de mai bine de un secol din portul femeilor din Ţara Moţilor, a fost readusă în prim-plan de un cunoscut meşter popular al locului. Tradiţia este acum dusă mai departe de micii învăţăcei care, de la o zi la alta, capătă experienţă în arta ţesutului la război.

Vezi și

Calci cu piciorul pe partea unde este suveica, introduci în diagonală aţa, dai cu bârnele, muţi piciorul, pui celălalt picior şi mai dai o dată cu bârnele. Introduci suveica de la dreapta la stânga, pe lângă spată. Bravo!
Aşa se desfăşoară fiecare curs ţinut de doamna Aurelia pentru ucenicii care vor să înveţe arta ţesutului. Loredana: “Am învăţat să coasem cămaşa în cruciuliţe, mi-am făcut şi o cămaşă cu mâna mea, mi-am făcut şi poale şi acum mi-am pus ambiţia să pot reuşi să fac şi cămaşă cu ciupag”

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

Arta ţesutului pe înţelesul celor mici

Pentru a readuce tradiţia la viaţa, doamna Aurelia a reconstituit vechiul port popular de pe Valea Arieşului după ce a constatat că nu mai purta nimeni cămaşa cu ciupag. Acum, plăcerea de a-i învăţa pe cei mici este şi mai mare, iar răsplata vine din rezultatele pe care cei mici le obţin zilnic la război. Aurelia Matei: “Orice ai şti să faci, dacă nu ai ucenici pe măsura ta, nu ai fost un mentor bun. Vreau să îi învăţ cu mare drag, vin cu drag la ei”

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.