October 25, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Preţul băuturilor la sticlă, pet sau doză creşte de anul viitor cu 0,5 lei. Cum îşi vor putea recupera banii consumatorii

2 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roVideo

De Alexandra Marin.Publicat: 05.10.2021, 19:42.
Actualizat: 05.10.2021, 19:43

De anul viitor vom plăti mai mult cu 50 de bani pentru orice băutură la sticlă, pet sau doză. Banii îi vom putea recupera când returnăm ambalajele. Toate magazinele, indiferent că sunt de bloc sau supermarketuri, vor fi obligate să le primească. Statul român speră ca astfel să reducă poluarea şi să încurajeze reciclarea.

Vezi și

Sistemul de garanţie-returnare va fi pus în aplicare pentru ambalajele din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri inclusiv, indiferent dacă acestea sunt de alcool, suc sau apă. “Mi se pare foarte bine. Să scăpăm de tot plasticul”, spune un bărbat, iar o femeie povesteşte: “Şi înainte era şi nu aveam atâta mizerie. E mai uşor să duci la magazin decât să le arunci la voia întâmplării”. “Se practică şi în alte ţări, aşa că ar trebui să intrăm şi noi în civilizaţia aia”, crede un alt trecător.
Obligaţii pentru comercianţi: puncte de reciclare

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

Potrivit actului normativ, marii comercianţi vor avea obligaţia de a asigura astfel de puncte de reciclare, iar în mediul rural sau pe lângă aşa-zisele magazine de cartier, ele vor fi realizate împreună cu autorităţile locale. În plus, garanţia se va face la alegere prin card, numerar sau vouchere. Ambalajele returnate în magazine vor ajunge în centre regionale, iar apoi la reciclatori. Infrastructura va fi organizată de o societate pe acţiuni, formată din reprezentanţi ai producătorilor, ai comercianţilor, dar şi de statul român, acţionar cu un procent de 20% în această entitate. Doar că nici producătorii, nici comercianţii nu sunt foarte încântaţi de implicarea statului în acest proiect. “Credem că există o atracţie pentru sumele despre care vorbim, pentru bugete. Vorbim despre bugete anuale care depăşesc 200 de milioane de euro. Şi credem că cineva s-a gândit că este o altă modalitate prin care să se creeze joburi pentru cei care vin din zona politică”, spune Constantin Damov, preşedinte al Coaliţiei pentru Economie Circulară.

Când intră legea în vigoare
“Este aşteptat de peste 90% dintre români. ne propunem ca în următorii 3 ani să ajungem la o rată de recuperare de peste 90% dintre ambalaje. Pornim cu 65% în primul an. Oamenii aşteaptă o alternativă la tot ce înseamnă aruncatul acestor deşeuri în şanţuri, râuri şi aşa mai departe”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Legea intră în vigoare începând cu 1 Octombrie 2022.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.