October 23, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Ce urmează după căderea Guvernului Cîțu. O nouă criză politică în România

3 min read
alcooldiscount.ro noriel.ro watchshop.ro%20 evomag.roLiberalii se pregătesc de un nou scenariu de criză politică în România, după căderea Guvernului Cîțu la moțiunea de cenzură inițiată de PSD.

evomag.ro otter.ro kitunghii.ro vivacredit.ro

Ar putea urma un lung interimat al Guvernului, fără atribuții depline.Iar în acest timp, Florin Cîțu își poate pregăti terenul pentru a reveni cu un Guvern minoritar, susținut de PSD, astfel încât să poată da ordonanțe de urgență în plină criză sanitară și energetică.
”Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu acelaşi Guvern, dar un interimat foarte lung şi vom vedea ce putem să facem în aceea situaţie” – spunea Cîțu în urmă cu câteva zile.Asta nu înseamnă că de marți, 5 octombrie, Florin Cîțu pleacă de la Guvern, ci rămâne, cel mai probabil, premier interimar. PNL ar putea să ceară din nou părerea Curții Constituționale, sesizând faptul că același Guvern a fost vizat de 2 moțiuni de cenzură în același timp, și o va face pentru a trage de timp.Cu un Guvern interimar, liberalilor le mai rămân, așadar, două variante de urmat. Cea mai drastică și mai puțin probabilă este cea a alegerilor anticipate.
Astfel, mai degrabă s-ar prefigura un Guvern minoritar, care să primească sprijinul PSD. Este mare nevoie de un Guvern în valul 4 al pandemiei, cu un leu care se prăbușește și facturi tot mai mari.Un rol important în negocieri îl va avea și președintele Klaus Iohannis. Odată adoptată moțiunea de cenzură, șeful statului trebuie să convoace consultări la Cotroceni, pentru a desemna un nou prim ministru.Năsui, vicepreședinte USR: ”După moțiune, depinde de președintele Iohannis ce va alege să facă”
 La rândul său, vicepreședintele USR Claudiu Năsui prezintă câteva scenarii posibile după căderea Guvernului Cîțu în Parlament.În opinia sa, totul depinde de strategia politică a președintelui Klaus Iohannis.”După moțiune, depinde de președintele Iohannis ce va alege să facă. Un scenariu este cel în care refuză să nominalizeze alt prim-ministru. Scenariu la care a făcut aluzie Florin Cîțu într-o conferință de presă când a zis că el nu pleacă nicăieri și, dacă trece moțiunea, să ne pregătim pentru un lung interimat. Sunt probleme mari constituționale cu acest scenariu. Dar probleme mari constituționale au fost și atunci când o majoritate în Parlament a împiedicat votarea unei moțiuni. Nu mai putem bănui că există limite la ce va face PNL să se agațe de putere.Alte două posibilități scenariu este cel în care președintele Iohannis face totuși o propunere care să poată avea o majoritate. Fie fix aceeași majoritate care exista înainte să fie dinamitată de adoptarea programului corupt de cumpărare a primarilor și contracte pentru firme de partid, PNDL 3. Fie o majoritate cu PSD. Aici poziția USR+ este clară. Evident, o altă posibilitate este ca președintele Iohannis să-l forțeze tot pe Florin Cîțu ca prim-ministru. Conform unei decizii CCR, doar după ce pică o propunere.Astfel ar putea face o propunere neserioasă care să pice în Parlament, după care să revină tot cu Florin Cîțu. În cazul ăsta, fie asigură voturile de la PSD, fie scenariul alegerilor anticipate devine posibil.” – spune Năsui.Citește mai departe

alcooldiscount.ro chilipirul-zilei.ro/ evomag.ro chicco.ro vivacredit.ro

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.