August 1, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

19 ani de Afganistan. Război început pe ARO și TAB, încheiat cu blindate americane

6 min readO ceremonie militară a fost organizată, ieri, în Capitală, de Ministerul Apărării Naționale, la încheierea misiunii Armatei Române în Afganistan. Pe sub Arcul de Triumf au defilat detașamentele de militari care au fost în misiune pe frontul afgan, începând din anul 2002 și până în luna iunie a acestui an. Soldații români au început acest război în urmă cu 19 ani – cel mai lung după al Doilea Război Mondial –  cu transportoare amfibii blindate (TAB), mașini ARO și autocamioane pe șasiu de DAC. 

 

Defilarea din Piața Arcul de Triumf a fost deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan, iar, pe lângă soldați, a defilat și un detașament al Jandarmeriei române, care a executat, de asemenea, misiuni în acest teatru de operații. 

Misiunea Forţelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărţile de istorie drept cea mai lungă, complexă şi importantă operaţie militară din afara teritoriului naţional de după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care, în cadrul ceremoniei, a decorat 18 drapele de luptă ale unor comandamente și unități ale Armatei României participante la misiuni în teatrul de operații.

„România a arătat că este un partener de încredere al Statelor Unite ale Americii, greu încercate de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Ca urmare a angajamentelor asumate, contribuţia militară românească în cadrul acestei operaţii a crescut ulterior. (…) În plan politic şi în plan militar, România şi-a respectat angajamentele asumate, rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii şi retragerea forţelor NATO”, a afirmat președintele Iohannis, care le-a transmis militarilor participanţi că sunt „eroii generaţiilor noastre”.

 

Începuturi fără internet și fără telefon mobil

 

Peste 32.000 de soldați români din 37 de contingente au fost rotiți, în cele aproape două decenii, în bazele militare deschise pe frontul afgan. Câțiva dintre veteranii teatrelor de operații au povestit pe pagina de Facebook a MApN cum au fost începuturile în acest război, când cu mare greutate puteau lua legătura cu cei dragi de acasă. 

„2002, Afganistan… Fără aer condiționat, fără internet la purtător, fără telefon mobil, fără apă rece, fără…, și, da, am supraviețuit! Doar cu un singur țel: mândru că sunt român!”, sunt cuvintele plutonierului major Laurențiu Turoi, veteran al teatrelor de operații, cu 5 misiuni în Afganistan și 2 misiuni în Irak, care a stat peste 1.000 de zile departe de casă. 

Autocamioane pe șasiu de DAC

Începând cu anul 2002, cu primul batalion de infanterie dislocat în Afganistan (Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, comandat de locotenent‑colonelul Nicolae‑Ionel Ciucă, actualul ministru al Apărări) militarii români au utilizat pentru executarea misiunilor transportoare amfibii blindate TAB-77 și TAB 79, precum și vehicule neblindate, ARO 243 și 244, autocamioane și autospeciale pe șasiu de DAC. În timp, pentru executarea patrulelor în afara bazelor, au fost adăugate autovehicule blindate ușor HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), care le ofereau soldaților protecție balistică nivel 2 sau 3.

Începând cu anii 2010-2011, detașamentele românești au început să fie dotate progresiv, cu sprijinul partenerului american, cu vehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), blindate cu o greutate de aproximativ 40 tone care ofereau o protecție superioară împotriva dispozitivelor explozive improvizate. După intrarea în dotarea armatei SUA, în 2012, a vehiculului blindat M-ATV (MRAP All Terrain Vehicle), forțele românești din Afganistan au primit și acest echipament pentru îndeplinirea misiunilor. Ca măsură suplimentară împotriva dispozitivelor explozive improvizate, în ultimii ani de misiune, o parte dintre vehiculele blindate au fost dotate cu dispozitive de curățare a minelor și dispozitive de bruiere a emisiilor electromagnetice. 

 

La finalul misiunii Armatei României în Teatrul de Operații Afganistan, au fost repatriați în siguranță 615 militari și peste 135 de tone de echipamente și materiale. Ultimul contingent românesc a revenit în țară pe data de 27 iunie 2021. Costurile totale ale participării Armatei României la misiuni în Afganistan se ridică la peste 3 miliarde lei.

 

 

Cea mai numeroasă participare a militarilor români în Afganistan a fost între anii 2010 și 2013, cu circa 2.000 de militari. 

 

 

27 de militari a pierdut România pe frontul afgan, iar alți 227 au fost răniți.


O ceremonie militară a fost organizată, ieri, în Capitală, de Ministerul Apărării Naționale, la încheierea misiunii Armatei Române în Afganistan. Pe sub Arcul de Triumf au defilat detașamentele de militari…


În timpul întâlnirii de la Geneva, din iunie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a oferit președintelui Joe Biden „utilizarea bazelor militare ale Rusiei, în vederea strângerii de informații din Afganistan…

Galerie Foto Mai multe persoane au fost salvate cu forța dintr-o zonă de campare din zona Voina, județul Argeș, unde riscau să fie luate de viitură. Cu apa aproape de corturi și avertizați de pompieri, au refuzat să plece….


Înalta Curte de Casație și Justiție a desființat, printr-o hotărâre definitivă, două acte ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență, precum și anexele aferente, care instituiau lista unor state…


România a fost pe ultimul loc în UE în 2020 la numărul de absolvenţi de studii superioare cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani, conform datelor Eurostat.

Astfel, în 2020, puţin peste 26% dintre tinerii…


Gigantul american Facebook a fost condamnat în Austria pentru informarea deficitară a unui utilizator, accesându-i datele personale fără să știe, transmite ong-ul NOYB, citat de AFP.

Curtea Supremă a Austriei…


Uniunea Europeană este de acord cu ideea găsirii de soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din provincia britanică Irlanda de Nord, dar nu va accepta renegocierea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit,…


Guvernul Angela Merkel a aprobat, miercuri, un fond de urgenţă în valoare de 200 de milioane de euro pentru acţiuni de asistenţă pe termen scurt după inundaţiile produse în vestul Germaniei, soldate cu cel…


Guvernul de la Londra, condus de Boris Johnson, a cerut, miercuri, Uniunii Europene suspendarea dispoziţiilor vamale prevăzute în Acordul Brexit pentru provincia Irlanda de Nord, deoarece vrea renegocierea condi


Vizibilitatea este redusă miercuri seara pe Autostrada București-Constanța din cauza unei ploi torențiale.

Potrivit Centrului Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române, plouă torențial pe…


Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 cere Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzate de necolectarea…


Atelierul auto al Regelui Mihai I va putea fi vizitat de turiști. Obiectivul aflat în interiorul Domeniului Regal Săvârșin se va deschide pentru public începând de vineri.

Casa Regală a anunțat că Atelierul…


Mai multe trenuri spre şi dinspre litoral au fost anulate și deviate, dupa ce un tren de marfă a deraiat pe magistrala 800 Bucureşti – Constanţa, la kilometrul 145+350.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din…


Circa 2,5 miliarde de tone de alimente se aruncă la nivel mondial, cifră aproape dublă față de datele anterioare, arată raportul realizat de World Wildlife Fund şi retailerul britanic Tesco Plc., informează…


USR PLUS îi cere lui Nicușor Dan organizarea unor concursuri corecte pentru posturile de conducere din Primăria Capitalei.

„USR PLUS București îi solicită ferm primarului Nicușor Dan să stopeze mascarada…Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.