August 4, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Avocatul Poporului, Renate Weber, demisă cu scandal în Parlament: ”Dictatorilor! Fasciștilor!”

3 min readA fost scandal în ședința de miercuri a Comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, unde s-a votat cererea de revocare din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber.

Parlamentarii PSD și AUR au acuzat coaliția majoritară PNL, USR și UDMR că încalcă regulamentul parlamentar și chiar legea, în această ședință.Deputatul PSD Nicuşor Halici a explicat că şedinţa Comisiilor nu a fost convocată regulamentar, parlamentarii neprimind documentele necesare şi nefiind în măsură să îşi formuleze un punct de vedere obiectiv. El a solicitat amânarea şedinţei Comisiilor juridice.Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a dispus distribuirea solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR şi a decis suspendarea şedinţei pentru 10 minute, timp necesar documentării.Şedinţa a fost reluată pentru jumătate de oră, în care au fost invocate motive procedurale.
Nicuşor Halici a menţionat că prin această şedinţă se acordă Parlamentului un rol neconstituţional, acela de a fi “instanţă de judecată” şi de a constata “că un Avocat al Poporului a încălcat legea”, motiv pentru care a solicitat din nou amânarea şedinţei pentru a reanaliza argumentele invocate în cererea de revocare.”Dacă astăzi vreţi ca Parlamentul României să devină o instanţă de judecată, cred că este unul dintre cele mai periculoase precedente pe care le puteţi crea. Noi nu putem nici în cadrul comisiilor comune, nici a plenului reunit să ne substituim unei alte puteri a statului”, a spus Halici, potrivit Agerpres.Scântei a respins acuzaţia deputatului PSD şi a spus că în cazul dezbaterii cererii de revocare a Avocatul Poporului Renate Weber, Legislativul îşi exercită prerogativele de control parlamentar.Ulterior, şedinţa a fost suspendată din nou pentru a le permite deputaţilor din comisie să participe la sesiunea de vot final a plenului Camerei Deputaţilor.În final, ședința s-a încheiat cu țipete și strigăte:Deputat PSD Nicușor Halici: ”Nu, nu, nu, doamna președinte. Doamna președinte, pe procedură. De abia s-au încheiat … Doamna președinte?Senator PNL Iuliana Scântei: ”.. intrăm în procedură de vot”.
Deputat PSD Nicușor Halici: ”Nu suntem în nicio procedură de vot, pentru că ați sistat .. Ați ..Senator PNL Iuliana Scântei: ”Supunem votului raportul cu propunerea de revocare pentru plenul Senatului. Sigur că da .. Rog voturile comisiei juridice la Senat. Voturi pentru raportul de revocare a Avocatului Poporului. Rog voturile la Senat.”Deputat PSD Nicușor Halici: ”Nu suntem în procedură de vot, doamnă.”Senator PNL Iuliana Scântei: ”Rog secretarii să numere voturile pentru comisia juridică de la Senat pentru raportul de revocare a Avocatului Poporului, care să fie înaintat …”Deputat PSD Nicușor Halici: ”Dezbateri genmerale! Doamnă!”Senator PNL Iuliana Scântei: ”Vă rog, voturile la Senat!”Deputat PSD Nicușor Halici: ”Călcați legea în picoare, doamnă”.Senator PNL Iuliana Scântei: ”7 voturi pentru raportul de revocare.”Deputat PSD Nicușor Halici: ”Doamnă, deci vrem dezbateri generale. Mai țineți minte ..(se întrerupe microfonul, n. red.) Nu ne mai închideți microfoanele.”Senator PNL Iuliana Scântei: ” … voturi împotrivă, dacă sunt. nu sunt voturi împotrivă la Senat, pentru revocare?”Parlamentarii din opoziție încep să vocifereze și mai tare: ”Rușine! Să nu lăsați senatori și deputați să pună întrebări?”Deputat AUR Georgel Badiu: ”Asta este fața dictaturii instituită de PNL-USR în Parlamentul României. Să vă fie rușine! Fără dezbateri, fără nimic? Ce înseamnă asta? vă bateți joc de Parlamentul României. Dictatorilor! Fasciștilor!”Astfel, Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, a menţionat că au fost înregistrate 23 de voturi în favoarea solicitării de revocare, parlamentarii PSD şi AUR neparticipând la vot.Acest raport a ajuns în plenul celor două camere ale Parlamentului, unde s-au înregistrat 247 de voturi “pentru”, 32 ‘împotrivă’, iar un parlamentar nu a votat.       Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.