June 16, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

PNRR a iscat un nou scandal între partidele politice. Florin Cîțu: „Nu pierdem acești bani”

3 min readUn nou scandal s-a iscat în legătură cu planul României pentru atragerea a 30 de miliarde de euro, la nici două săptămâni după ce documentul a fost trimis la Comisia Europeană.

Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că Bruxelles-ul a trimis ”observații devastatoare” României şi îi cere demisia Ministrului Proiectelor Europene. În replică, ministrul Cristian Ghinea acuza PSD că face ”un tărăboi politic gratuit” şi afirmă că Bruxelles-ul a cerut lămuriri absolut normale în această etapă de evaluare a planului. Comisia Europeană confirmă.Florin Cîțu, Prim-Ministru: ”Nu pierdem aceşti bani, 29 de miliarde de euro, îi vom lua pe toţi! Dacă cumva din cauza unei tratări superficiale a acestor observaţii eu vă garantez că acele persoane pleacă acasă! Nu ne jucăm cu aşa ceva! ”Reacţia premierului Florin Cîțu vine după ce, potrivit unor surse politice, România ar fi primit critici de la Bruxelles. Pentru proiecte de milioane de euro din infrastructură, energie sau chiar educaţie, specialiştii de la Comisia Europeană cer lămuriri despre costuri – pe unele le consideră exagerate, iar pe altele – neclare. În alte cazuri, remarcă discrepanțe între cifre şi documente justificative suplimentare.”Au citit şi s-au crucit” – scrie pe Facebook liderul PSD Marcel Ciolacu, într-un mesaj în care cere demisia Ministrului Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea, Ministrul Proiectelor Europene: ”Eu sunt dispus să-mi depun demisia dacă Comisia Europeană respinge planul României, îi solicit lui Ciolacu să-şi dea şi el demisia dacă nu se întâmplă asta. Comisia a explicat foarte clar – nu a fost respins PNRR, e un dialog banal. PSD a făcut acest tărăboi gratuit. Sunt nişte clarificări cerute pe costuri. CE spune vrem şi mai multe detalii”.De cealaltă parte, social-democraţii spun că planul României trebuie refăcut.Victor Negrescu, Europarlamentar: ”E un plan făcut pe picior, nu avem analiza de cost, analiza de impact, avem elemente care sunt supraevaluate, un training care costă 133 de mii de euro per cursant ceea ce nu e normal şi avem încă ceva extrem de grav – reformele prezentate de Guvern nu sunt susţinute de documente, ceea ce CE a scos în evidenţă”.Ministrul proiectelor europene spune că România ”este în grafic” şi că fiecare stat membru este supus unei analize, în baza căreia aduce lămuriri.Ghinea: ”România are al şaselea plan ca sumă, din toată UE. Fiecare linie de investiţie este trecută bob cu bob”.Oficialii Comisiei Europene precizează că lămuririle cerute Bucureştiului sunt normale în cadrul procesului de evaluare al planului. Bruxelles-ul are nevoie de două luni pentru a face o analiză completă, însă România a cerut o lună în plus, adică până în septembrie, iar Comisia a fost de acord. Aşadar, la toamnă abia Bruxelles-ul va avea un verdict asupra planului trimis de ţara noastră.Dacă documentul primeşte undă verde, în octombrie ar urma să sosească o primă tranșă de peste 1 miliard de euro, dintr-un total de 30 de miliarde de euro, împărţit între granturi şi împrumuturi.
Pentru a obţine banii, România a promis la Bruxelles că va face investiţii masive în toate domeniile, dar şi reforme, cum ar fi domeniul pensiilor, de exemplu.Guvernul şi-a propus, printre altele, să facă sute de kilometri noi de autostradă, şcoli şi creşe, un spital nou, dar şi să digitalizaze administraţia publică. Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.