June 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. „Punem totul ca în ziua de Paşte”

2 min readLa 40 de la zile de la Înviere creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Înălțarea Domnului.

După slujba de la biserică și pomenirea celor plecați din această lume oamenii au împărțit bucatele pregătite pentru această zi mare: cozonaci, friptură și ouă roșii.De Înălţare, credincioşii au venit la bisericile din toată ţara cu plase şi coşuri pline de bunătăţi.În unele localităţi, oamenii au întins masa în cimitir şi au dat de pomană.Femeie: ”Cu cozonac cu ouă cu vin”.
Sute de cozonaci s-au copt şi în acest laborator, ca de Paşte. Grăsuţii, cum le spune Andreea, au fost pregătiţi special pentru comenzile de Înălţare.Andreea Moldovan, pastry chef: ”Tot ce am copt extra azi până la 12 când am deschis toţi cozonacii erau rezervaţi şi toate pastile şi practic toată munca noastră la foc automat pe ultima sută de metri a fost de bun augur”.Şi la cofetării au fost cozi pentru pască şi prăjituri. La ridicare, dacă nu erau gata cozonacii, doamnele grăbite ar fi cumpărat orice, ca să încheie acest capitol.Femeie: ”Cozonac tradiţional, punem totul ca în ziua de Paşte, friptura drob ca la Paște”.Sărbătoarea înălţării domnului este şi hramul Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti. Lăcaşul nu este deocamdată deschis.Preot: ”Având în vedere că lucrările nu sunt finalizate, normal că nu poţi organiza o sărbătoare la amploarea la care trebuie organizată având în vedere că mulţi crestini îşi doresc să meargă la hramul Catedralei Naționale”.Până acum doar 3 mii de metri pătraţi din cei 20 de mii, cât este suprafaţa totală, au fost îmbrăcaţi în mozaic suflat cu aur.
În acest moment se montează învelitoarea de tablă la nivelul clopotniţelor şi în acelaşi timp se plachează cu o piatră specială de Vratră, adusă din Bulgaria, şi turlele. În timp ce în interiorul catedralei se fac ultimele corecturi la nivelul picturii în tehnica mozaic cu care a fost îmbrăcat întregul altar, inclusiv catapeteasma, urmând ca la finalul acestei luni să se renunţe la schelă şi astfel se va putea vedea întreaga lucrare spectaculoasă.Peste o săptămână creştinii sărbătoresc Rusaliile. Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.