June 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Preşedintele Biden avertizează Rusia că orice acţiune nocivă va avea parte de un răspuns semnificativ

2 min readJoe Biden a început prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului salutând angajamentul neclintit al Americii faţă de NATO şi avertizând Rusia că se confruntă cu consecinţe “robuste şi semnificative” dacă se angajează în activităţi ostile.

După o zi de acomodare cu fusul orar turneul începe cu primul summit G7 în format fizic după doi ani. Şi se va încheie în forţă cu o întâlnire cu Vladimir Putin. Care a ţinut să formuleze câteva “linii roşii”, cu privire la extinderea NATO.
Însoţit de prima doamnă, Joe Biden a făcut primul popas la o bază militară americană din regiunea britanică Suffolk. În discurs, liderul american a enunţat obiectivele turneului sau european.Biden: ”La Bruxelles, voi spune răspicat că angajamentul Statelor Unite faţă de articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic este solid ca stânca. Solidaritatea cu statele NATO este o obligaţie sacră”. Biden: ”Mă voi întâlni cu domnul Putin, ca să-i spun ce ţin să înţeleagă foarte clar. Nu căutam conflictul cu Rusia. Vrem o relaţie stabilă şi predictibilă. Am spus limpede că SUA vor răspunde într-un mod robust şi semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activităţi ostile .
Cu doar câteva ore înainte, şi liderul de la Kremlin îşi formulase răspicat punctele asupra cărora nu concepe un compromis. Situaţia perpetuu tensionată din estul Ucrainei va fi unul dintre cele mai problematice subiecte de discuţie la summitul Biden-Putin.Vladimir Putin: ”Extinderea NATO către Est şi instalarea infrastructurii NATO tot mai aproape de graniţele noastre sunt de o importanţă practică pentru Rusia. Polonia şi România au devenit membre NATO, iar americanii le-au convins uşor să primească sisteme de apărare anti-rachetă pe teritorul lor. Dar lansatoarele acestor sisteme pot fi folosite şi pentru a ataca până adânc în inima Rusiei, chiar şi Moscova. 15 minute le-ar lua rachetelor să ajungă la Moscova. Să ne imaginăm că devine şi Ucraina stat membru NATO! Drumul rachetelor de la Harkov la Moscova s-ar reduce la 7-10 minute. Este asta o linie roşie pentru noi sau nu? Oare se gândeşte careva din Occident la acest lucru din unghiul ăsta?”După o primă întâlnire bilaterală cu premierul Boris Johnson, Joe Biden a ajuns în orăşelul Carbis Bay din Cornwall, unde mâine va începe summitul celor mai puternice 7 ţări ale lumii. Pentru securitatea evenimentului, cei 1500 de agenţi ai poliţiei locale sunt sprijiniţi de alţi 5000 de ofiţeri veniţi din alte zone ale Regatului, precum şi de peste 100 de câini poliţişti. Poliţiştii au de stat cu ochii nu doar pe protestatari, turişti şi jurnalişti ci şi pe pescăruşi, să nu le atace dronele. Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.