June 16, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Peste 2000 de muncitori din Nepal, Vietnam sau India ridică zeci de blocuri pe litoralul românesc

3 min readPeste 2000 de muncitori din țări îndepărtate, cum ar fi Nepal, Vietnam sau India ridică zeci de blocuri pe litoralul românesc.

Deși nu sunt cei mai buni specialiști în domeniu constructorii români spun că apelează la ei pentru că nu mai găsesc pe cine să angajeze. Străinii primesc în medie 3000 de lei pe lună, plus cazarea și masă.Între Mamaia Nord şi Năvodari se ridică bloc după bloc în această perioadă. Nicăieri nu se vede mai bine ca aici boom-ul imobiliar din ţara noastră. Zeci de firme de construcţii lucrează la trei mii de apartamente. Şi aproape toate au muncitori străini.El este Hung. A ajuns în România acum doi ani din Vietnam. La 41 de ani a lăsat în ţara natală doi copii şi o soţie şi pune umărul la construcţia blocurilor de pe litoralului românesc. Pe şantier este responsabil de partea electrică.Hung, Muncitor din Vietnam: “Mutat prize, montat lampă, întrerupătoare, tot la apartament”.

În România, Hung câştigă de trei ori mai mult decât ar fi primit pentru aceeaşi muncă în Vietnam. Trimite aproape toţi banii acasă. Firma la care lucrează îi asigură cazarea şi masă – şi alte cheltuieli nu are.Hung: “Porc, vită, peste şi ouă. Tot mănânc şi mănânc cu mult orez.Reporter:Mămăligă ai mâncat?Hung: „Mămăligă, daaaaa.”Potrivit Serviciului pentru Imigrări Constanța, pe litoralul românesc lucrează legal peste 2.200 de muncitori asiatici. Cei mai mulţi sunt din Turcia şi din Nepal.Cei care vin din ţările mai îndepărtate, plătesc câteva mii de dolari ca să ajungă la noi.Dzi Bon, Muncitor din Nepal: “Am cheltuit 6 – 7 mii de dolari ca să îmi plătesc viză, biletele. Venim aici pentru a face mai mulţi bani. Salariul este mult mai bun decât în Nepal”.
Dzi Bon are 23 de ani şi este din Nepal. Este de doar două luni în Constanța şi vrea să lucreze la noi cel puţin doi ani. La fel şi prietenul său Niram, chiar dacă dorul de casa este mare.Dzi Bon: “Vrem să facem bani pentru viitorul nostru. Îmi place clima din România”.Firmele de construcţii din România se confruntă cu o criză acută de personal şi dacă nu ar fi muncitorii străini, nu ar avea cu cine să lucreze. De aceea, încearcă să le îndeplinească toate cererile.Virgil Lixandru, Dezvoltator Imobiliar: “Ei faţă de forţa de muncă din România sunt mai productivi numai în condiţiile în care le dai sarcini foarte clare în fiecare zi de muncă”.Adrian Antonescu, Inginer Constructor: “Sunt o sursă de muncă foarte ascultătoare, foarte disciplinată.”Asiaticii care lucrează în construcţii pe litoral primesc – în medie – un salariu de trei mii de lei. Majoritatea vin pentru contracte standard de doi ani.  Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.