June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Peste 200 de membri ai grupărilor criminale din lume au fost arestați. Ei comunicau printr-o aplicație criptată, controlată de FBI

2 min readSute de arestări au fost făcute în întreaga lume, în cursul unei operaţiuni împotriva criminalităţii organizate, pentru monitorizarea şi capturarea membrilor reţelelor fiind folosită o aplicaţie criptată a FBI, ANoM, relatează BBC.

Imagine ilustrativă Shutterstock

Din 2018, Australia, Noua Zeelandă şi FBI au utilizat o aplicaţie criptată, ANoM, pentru a monotoriza reţelele de crimă organizată. Acţiunea a dus la arestări în 18 state din Asia, america de Nord şi de Sud, Europa şi Orientul Mijlociu.
Poliţiile australiană şi neo-zeelandeză au fost printre primele care au oferit date despre aceasstă operaţiune, marţi. Autorităţile au declarat că a conceput planul împreună cu FBI, care, alături de Europol, urmează să prezinte în cursul zilei de marţi propriile date referitoare la această acţiune.

Aplicaţia ANoM era unul dintre serviciile de mesagerie populare printre membrii reţelelor de crimă organizată, afirmă autorităţile.

Conform Poliţiei neo-zeelandeze, după ce FBI a anihilat alte două servicii de criptare, autorităţile au început să opereze propriul serviciu, ANoM. Dispozitive cu această aplicaţie au început să fie distribuite în lumea interlopă, conform presei australiene. Un telefon cu această aplicaţie putea comunica numai cu un telefon similar.
Astfel, poliţiştii au putut citi în timp real milioane de mesaje referitoare la asasinate, importuri masive de droguri şi alte planuri.
”Vorbesc doar despre droguri, violenţă, atacuri, oameni vinovaţi care urmează să fie asasinţaţi”, a declarat comisarul Poliţiei Federale asutraliene Reece Kershaw într-o conferinţă de presă. Acesta a mai precizat că în Australia, poliţia a putut intercepta operaţiuni cu droguri şi să prevină incidente precum atacuri armate în masă.

Peste 200 de arestări
Poliţia a arestat peste 200 de persoane, membri ai bandelor de motociclişi situate în afara legii, ai grupărilor mafiote, ai organizaţiilor criminale din Asia şi din grupări de criminalitate organizată. De asemenea, au fost confiscate trei tone de droguri şi echivalentul sumei de 45 de milioane de dolari australieni în cash şi în bunuri.
Conform autorităţilor australiene, operaţiunea, intitulată ”Operation Ironside”, a fost cea mai amplă la nivel naţional şi a implicat 4.000 de poliţişti, iar la nivel mondial, 9.000.
”Faptul că le-au fost afectate comunicaţiile a fost un element- cheie”, a declarat Kershaw.

Poliţia neo-zeelandeză şi-a denumit operaţiunea Trojan Shield şi a arestat 35 de persoane, confiscările vizând bunuri la nivelul a 3,7 milioane de dolari neo-zeelandezi.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.