June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Gondolele din Veneția ar putea fi înlocuite de bărci zburătoare. Cum protejează clădirile istorice ale orașului

3 min readGondolele din Veneția au o concurență serioasă – bărcile zburătoare. Deja o astfel de ambarcațiune a fost testată cu succes în apele Orașului Lagună.

Cei care au inventat-o speră ca pe viitor să devină un mijloc de transport tot mai des folosit în zonă şi să contribuie astfel la protejarea orașului turistic.Bărcile tradiționale cu motor au erodat de-a lungul vremii clădirile istorice ale Veneției. În plus, orașul este construit pe o lagună noroioasă și se scufundă cu 2 milimetri în fiecare an.Această barcă zburătoare face deja valuri în Veneția. Este o soluție contra fenomenului pe care italienii îl numesc “moto ondoso” – “mișcarea valurilor”. Este cauzată în principal de taxiurile pe apă și de bărcile turistice sau private.Agitarea constantă a apei duce la eroziunea zidurilor, un lucru vizibil la multe dintre imobilele orașului. Soluția este acest model de ambarcațiune, cu motor electric, care reduce consumul de energie și zgomotul.
Mikael Mahlberg, communications manager, Candela Speed Boat AB: “Aceasta este Candela C7, prima barcă cu hidroavionaj electric din lume, asta înseamnă că zboară deasupra apei. Am dezvoltat această tehnologie cu scopul de a reduce drastic consumul de energie. Când zboară folosește cu 80% mai puțină energie decât orice altă barcă cu motor. Vei obține atât autonomie electrică de lungă durată, dar și viteză mare, dar pentru Veneția cel mai important lucru este că nu vei da naștere niciunui val”. Va fi lansat și un feribot care funcționează după același principiu
 Atunci când se ridică deasupra apei, poate atinge o viteză de 50 de noduri – adică 93 de km pe oră. Secretul se bazează pe “aripi portante”, o tehnologie dezvoltată acum 100 de ani de un inginer italian.Sub carenă se află piese care au o formă asemănătoare cu cea a aripilor unui avion. Barca a fost realizată de o companie suedeză și poate fi reîncărcată cu o priză simplă direct din doc.Mikael Mahlberg, communications manager, Candela Speed Boat AB: ”Nu ați fi putut face acest lucru fără îmbunătățirile recente ale dronelor și smartphone-urilor, deoarece folosim senzori care sunt destul de asemănători cu cei pe care îi găsiți într-o dronă sau într-un smartphone, cum ar fi accelerometre sau giroscoape. Toată această tehnologie a devenit mai accesibilă și mai ieftină datorită tehnologiilor dezvoltate pentru drone”.Drept urmare, barca zburătoare poate fi ghidată și printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil. Proprietarii îi pot urmări călătoria, durata de viață a bateriei și îi pot regla muzica și iluminatul.
Ambarcațiunea poate găzdui până la cinci persoane și costă aproape 250.000 de euro. Cu toate acestea, s-au vândut deja 31 de exemplare. În plus, compania suedeză intenționează să lanseze anul viitor un feribot care funcționează pe baza aceleiași tehnologii.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.