June 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Cascada Bigăr s-a prăbuşit sub privirile turiştilor: “A făcut un zgomot foarte puternic. Aşa, ca de tunet” – VIDEO

3 min readCascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase monumente ale naturii din ţara noastră, s-a năruit aseară. Acumularea de muşchi şi calcar ar fi făcut-o să cedeze sub propria greutate, spune Romsilva. Locul era vizitat anual de zeci de mii de turişti şi ieşise pe locul întâi într-un top internaţional al celor mai frumoase cascade.

Cascada Bigăr s-a prăbuşit sub privirile turiştilor: A făcut un zgomot foarte puternic. Aşa, ca de tunet captura video

“S-a dărâmat. Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat aici!”
Era în jurul orelor 18 când clopotul de calcar al cascadei s-a prăbușit în apele Minișului, chiar sub privirile turiștilor și ale angajaților Parcului Național Bigăr.

“Dintr-o dată am văzut că se desprinde instantaneu o parte din cascada Bigăr. Mai bine zis, partea sub formă de clopot. Şi în momentul în care a căzut în apă a făcut şi un zgomot foarte puternic. Aşa, ca de tunet”, a declarat Ilie Sonia, ranger Parcul Cheile Nerei. “Din păcate cu natura nu ne putem pune! A fost un fenomen natural ceea ce s-a întâmplat aici, la Cascada Bigăr”, a spus şi Alin Druja, ranger Parcul Cheile Nerei.

“Am văzut-o întreagă doar din poze”, declară dezamăgit un bărbat.
Cascada Bigăr a rezistat la două inundaţii catastrofale

Cascada a atras mii de turişti de când a fost promovată la nivel mondial de o revistă de turism. Căderea de apă de 12 metri nu impresionează prin mărimea ei, ci prin unicitatea sa: tocmai clopotul din calcar, care s-a prăbuşit ieri, o făcea atractivă. Dintr-un top 8 al cascadelor unice în lume, realizat de The World Geography, Cascada Bigăr a ieșit pe locul întâi.
Cascada a rezistat la două inundaţii catastrofale în primavara anului trecut și acum 5 ani, când apele umflate de ploile torențiale s-au abătut asupra ei. “Eu ştiu că în anul 1910 a fost o inundaţie catastrofală şi, în mod asemănător, s-a rupt partea dreaptă a cascadei. Dar de atunci s-a refăcut într-o altă formă. Iar partea stângă, care s-a rupt acum, a rămas”, afirmă Ilie Sonia.
Mircea Jumanca: Motivul este intervenția omului în circuitul apei
Ghidul de turism Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului, a declarat pentru Deutsche Welle că de vină pentru prăbuşire ar fi…omul: “Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a respins însă acuzaţiile lui Jumanca şi spune că a fost vorba doar de un fenomen natural. “Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale. Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului” – comunicat de presă Romsilva.
Turiştii speră acum într-o posibilă restaurare a cascadei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.