June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Sunt bani la buget pentru majorarea alocațiilor copiilor? Turcan: ”E o chestiune de decizie politică”

3 min readSunt sau nu bani la buget pentru majorarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie? Aceasta este întrebarea la care ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu a dat un răspuns foarte clar – ea precizând, în schimb, că este o ”chestiune de decizie politică”.

  Ministrul a explicat faptul că o eventuală majorare, așa cum prevede legea, ar presupune un efort bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei.”În momentul de față plătim aproximativ 9,7 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor, și majorarea de la 1 iulie ar presupune încă un efort bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei, deci în total am depăși 1 % din PIB. Un efort bugetar pe care nu știu dacă putem să-l susținem în momentul de față.” – a spus Turcan.
Mai mult, ea a afirmat că, dacă liderii coaliției de guvernare vor decide în acest sens, atunci .. ”2 miliarde de lei probabil că pot fi identificate”.”Este o chestiune de decizie politică. Dacă se ia decizia să fie majorate, 2 miliarde de lei probabil că pot fi identificate. Însă e important să punem în balanță. În momentul de față, pentru alocații alocăm deja 1 % din PIB.” – a spus ministrul Muncii.Și atunci, dacă s-ar găsi bani, de ce nu se majorează alocațiile copiilor de la 1 iulie, au întrebat jurnaliștii.”Eu nu intenționez să mai comentez dacă și cu parcă și cu ce o să se întâmple. Cert este că există un proiect de lege în Parlament și că e nevoie să se ia o decizie”. – a spus Turcan.Însă această chestiune nu a fost înțeleasă complet în spațiul public. Întrebarea este dacă acele 2 miliarde trebuie tăiate din altă parte sau există la buget, au continuat jurnaliștii cu întrebăriile despre alocațiile copiilor.Pentru că, actuala coaliție parlamentară PNL-USR-PLUS și UDMR ar fi trebuit să ia în considerare atunci când a aconstruit bugetul de stat pe 2021 și majorarea alocațiilor copiilor de la 1 iulie, conform legii.Raluca Turcan: ”În construcția bugetară pe care o avem, în construcția bugetară, cei 2 miliarde de lei nu sunt prevăzuți acum pentru plata alocațiilor. Este o realitate pe care trebuie să o spunem așa cum este ea.”
Reporter: Bugetul de stat, în momentul în care a fost făcut la începutul acestui an, cuprindea și această majorare care în momentul de față este în vigoare? Pentru că bugetul s-a fundamentat pe legile în vigoare.Raluca Turcan: ”Bugetul este fundamentat cu plata a 9,7 miliarde de lei pentru alocațiile copiilor. Adică 1 % din PIB. Există un proiect în Parlament. Dacă Parlamentul votează, există, de asemenea, alte 2 variante. Fie se prorogă acest termen dacă nu se identifică sursele de finanțare, fie se iau din altă parte la rectificarea bugetară. Soluțiile financiare sunt foarte limpezi. Și dincolo de politicianism și a da bine la televizor când spunem că trebuie crescute alocațiile, eu cred că oricine are obligația să spună cei 2 miliarde de lei de unde provin.” Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.