June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Studiu Eurostat: România se află în topul statelor UE cu cele mai poluate oraşe. Primele două locuri sunt ocupate de oraşe din Bulgaria şi Polonia

3 min readVideo

De Alex Prunean.Publicat: 07.06.2021, 16:05.
Actualizat: 07.06.2021, 16:05

Respirăm aer poluat şi în fiecare zi ne îmbolnăvim câte puţin din cauza asta. Un studiu Eurostat arată că în zonele urbane din ţara noastră, calitatea aerului este printre cele mai proaste din Uniunea Europeană.Până când autorităţile vor lua măsuri în toată ţara pentru stoparea acestui fenomen, medicii ne sfătuiesc să ne luăm noi măsuri de protecţie.
Purtarea măştii în zonele extrem de circulate, dar şi alegerea mijloacelor de transport care nu poluează, sunt doar câteva soluţii pentru un viitor în care să putem respira mai uşor.

Vezi și

Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Centrul oraşului Cluj respiră, la propriu. Iar plămânii lui, nu arată bine deloc.

Alex Prunean, reporter Observator: În urmă cu 2 săptămâni, acest material prin care trece aerul era de un alb imaculat, iar acum, aproape că s-a făcut gri şi continuă să se închidă la culoare. Nici nu e de mirare, având în vedere că şi acum, la orele dimineţii, indicele de calitate a aerului arată valoare de 63, în condiţiile în care valoarea maximă admisă nu ar trebui să depăşească 50 de unităţi.

Dar depăşeşte. Şi nu doar în Cluj se întâmplă asta, ci în majoritatea oraşelor mari în care traficul şi praful ne îmbâcsesc plămânii.

Antoniu Bumb – reprezentant ONG: Aceasta ne arată o problemă, ne arată că aerul pe care îl respirăm este murdar, plămânii noştri sunt mult mai negri decât aceşti plămâni, pentru că noi respirăm de zeci de ani acest aer, şi aerul este tot mai poluat în fiecare zi.
De vină sunt, printre altele, numărul din ce în mai mare de maşini şi spaţiile verzi din ce în ce mai puţine. Iar primii afectaţi sunt cei cu probleme respiratorii cronice. Însă este abia începutul, spun medicii.
Dr. Mincu Bogdan – pneumolog: Pe termen lung putem să ne aşteptăm de la cancere, agravarea unor boli, până la lucruri mai grave cum ar fi apariţia malformaţiilor la copii.

Speriaţi de acest viitor sumbru, activiştii au iniţiat chiar şi o petiţie prin care cer ministerului mediului să ia măsuri urgente.
Antoniu Bumb,- reprezentant ONG : Atâta timp cât nu avem o hartă care să se înroşească de fiecare dată când aerul pe care îl respirăm este periculos, o să moară oamenii. Trebuie să ştim care sunt probleme, nu sa purificăm aerul care e deja curat, trebuie să ştim care sunt oraşele poluate şi când ştim problemele să oprim traficul auto.
Reducerea traficului auto în oraşe şi crearea unor zone “Verzi” cu zero poluare sunt măsuri pe care Uniunea Europeană le cere deja. Iar oamenii nu par deloc deranjaţi de lipsa maşinilor, de exemplu.
Trebuie să mergem cu bicicleta mai mult. Mai puţine maşini, mai multă lume pe biciclete.

Până atunci, însă, datele statistice arată că în România mor zilnic 63 de oameni din cauza bolilor care pot fi asociate cu poluarea excesivă a aerului. În Europa, doar Polonia şi Bulgaria stau mai rău decât noi la acest capitol.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.