June 12, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Dispute între deputați la dezbaterea legii care proclamă 10 mai Ziua Independenței Naționale

4 min readDeputații au dezbătut intens proiectul de lege care prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României şi declararea acestei zile ca fiind una de sărbătoare națională, lucrătoare.

„Azi suntem puși în situația de a vota un proiect care dorește a restabili adevărul istoric, un adevăr istoric asupra căruia s-au făcut foarte multe discuții în ultimii ani, un adevăr istoric care spune că România este singura țară europeană care a fost pusă în situația de a-și putea declara independența, fiind singura țară care nu-și serbează independența. Un vot unanim ar fi deosebit de important”, afirmă Gigel Știrbu.

El a dat citire unui punct de vedere al Academiei Române, semnat de președintele acesteia, Ion Aurel Pop, din care reiese că Ziua Independenței este 10 mai.

„L-ați pus până și pe președintele Academiei Române să semneze o fițuică cu care să umble Gigel (Știrbu – nr.) pe aici, să ne spună că asta e părerea Academiei Române. Părerea Academiei Române se spune în Tratatul de Istorie Națională, nu în scrisori date la cafea pe sub masă unor neaveniți, care habar nu au. Nu au citit în viața lor un document istoric și vin să ne spună un adevăr istoric”, a spus, în replică, social-democratul Adrian Solomon, care a susținut că declararea independenței a avut loc pe 9 mai 1877, nu a doua zi.

Deși a precizat că parlamentarii USR-PLUS vor vota în favoarea proiectului de lege, Iulian Bulai a spus că proiectul „cum n-ajută, așa nu-ncurcă”.

„Dezbaterea de astăzi nu este despre independența României, ci despre un conflict între monarhiști și republicani, despre cine definește ce zi capătă mai multă importanță. O lege nu stabilește veridicitatea unui act istoric. Îmi doresc ca această zi să nu fie modificată, în sensul în care se mai acordă o zi liberă în mai”, adaugă Bulai.

Proiectul prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României şi declararea acestei zile ca una de sărbătoare națională, lucrătoare.

Proiectul va fi votat miercuri în plenul Camerei Deputaților.

La începutul anului 2018 Senatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind declararea datei de 10 Mai drept „Ziua Independenţei naţionale”.

Mediafax


Sub 50.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

49.405 persoane au fost…


Scandalul gunoiului din Sectorul 1 pare să nu se mai termine: Poliția Locală a amendat compania Romprest Servide cu 160.000 de lei, anunță, într-un comunicat, Primăria de sector.

Potrivit unui comunicat de…


Ministerul Sănătății face noi precizări despre dezinfectanții diluați. Inspecția Sanitară de Stat a cerut inspectorilor din DSP Galați și Ilfov controale la doi producători. În trimestrul doi din anul…


Deputații au dezbătut intens proiectul de lege care prevede sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenței Naționale a României şi declararea acestei zile ca fiind una de sărbătoare națională,…


El Salvador se pregăteşte să introducă o legislaţie prin intermediul căreia ar deveni prima ţară din lume care adoptă Bitcoin-ul ca metodă de plată, alături de dolarul american, potrivit…


Aproximativ 7.000 de deținuți apți de muncă pot lucra pentru agenți economici contra unui salariu minim, anunță Administrația Națională a Penitenciarelor pentru companii.

„În considerarea misiunii…


Cinci tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani sunt cercetaţi pentru vandalizarea mai multor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploiești. Acțiunea acestora nu ar avea legătură cu acțiuni…


Pirotehniştii au stabilit că alarma de la Curtea de Apel București, evacuată după ce apel anonim anunța o bombă, a fost falsă.

Un apel anonim la 112 anunța că la Curtea de Apel București este o bombă. La…


Primăria Capitalei asigură gratuitate pe mijloacele de transport în comun ale STB, pentru participanţii la Campionatul European de Fotbal – UEFA 2020. Pentru deplasarea suporterilor se înfiinţează linia expres…


Mihai Chirica a propus un consilier local „dezertor” drept viceprimar al Iașului, anunță deputatul USR PLUS Iulian Bulai: „Chirica, așteptăm demisia ta. Vrem coaliție pe bune, nu oameni cu interese mici în…


Trebuie începute investițiile în laboratoare de referință ale Institutului Național de Sănătate Publică, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, întrebată despre dezinfectanții diluați.

O…


În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 89 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 63 de români au murit. 47 dintre decese s-au înregistrat în lunile anterioare.

Până astăzi, 7 iunie, pe teritoriul…


Meteorologii anunţă că, începând de marți şi până joi seară, vremea în București va fi normală termic, însă serile ușor instabilă, cu furtuni.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis,…


Copreședintele USR PUS Dan Barna cere partenerilor de coaliție să voteze în Parlament eliminarea pensiilor speciale pentru primari: „Am văzut voturi cel puțin surprinzătoare. Lupta cu pensiile speciale…


În perioada 7 – 20 iunie vremea va fi instabilă. Media temperaturilor maxime va ajunge la 26 de grade Celsius și există probabilitatea de apariţie a ploilor pe arii extinse atât în intervalul 10 -…Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.