June 16, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Reacții după vandalizarea Cimitirului Evreiesc din Ploiești: “Este din păcate un element ruşinos şi la nivelul României, nu doar a comunităţii evreieşti”

3 min readVideo

Cimitirul Evreiesc din Ploieşti a fost vandalizat. Paznicul a găsit mai multe pietre funerare dărâmate şi distruse. Poliţiştii criminalişti au demarat o anchetă şi au luat probe. Totul se întâmplă cu doar câteva zile înaintea vizitei oficiale a preşedintelui Israelului în ţara noastră.

Vezi și

Nu mai puţin de 16 morminte au fost profanate pe timpul nopţii. Comunitatea Evreilor din Ploieşti a sesizat poliţia.
Rădulescu Maria Magdalena, IPJ Prahova: Cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monmunemte fiind găsite sparte.

Întâmplător sau nu, evenimentul are loc înaintea vizitei de stat a preşedintelui Statului Israel, Reuven Rivlin, care va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis şi va susţine un discurs în plenul Parlamentului.

Citește și:

Mormintele cimitirului evreiesc din Ploiești au fost vandalizate, poliția a deschis o anchetă

Silviu Vexler, președinte FCER: Este din păcate un element ruşinos şi la nivelul României, nu doar a comunităţii evreieşti. Cu siguranţă va da o imagine proastă înainte de începerea vizitei oficiale a preşedintelui Statului Israel aici. Dacă are sau nu are legătură nu am cum să mă pronunţ.
Şi actriţa Maia Morgenstern a reacţionat la aflarea veştii
“Un fel de reacție. Dacă e voie. Dacă se îngăduie. Dacă nu cumva deranjez pe cineva. Dacă nu cumva se supăra cineva. Dacă nu cumva exagerez. Dacă nu cumva fac jocurile mai știu eu cui. Dacă nu cumva aș merita eu vreo plângere penală. Dacă nu cumva mă amestec într-o chestie care nu mă privește. Dacă nu cumva iar vreau să mă bag în seamă. Dacă nu cumva mi se pare mie. Dacă nu cumva fac din țânțar armăsar. Dacă nu cumva inventez o falsă problemă. Dacă nu cumva tot eu sunt vinovată, de fapt. Dacă nu cumva mai bine tăceam. Dacă nu cumva mai bine făceam altfel decât fac.Dacă nu cumva…Cimitirul Evreiesc din Ploiești a fost vandalizat. Profanat.Dacă am eu rude acolo? Dacă mă privește direct pe mine?Dacă nu cumva profanarea unui cimitir Evreiesc a devenit un fapt divers?!?Dacă nu cumva sunt patetica…”, a scris actrița pe Facebook.

Nu este pentru prima dată când cimitirele evreieşti de la noi din ţară sunt vandalizate. În urmă cu câţiva ani peste 70 de morminte din Huşi au fost distruse.
Silviu Vexler, președinte FCER: Din păcate în anchetele similare din oraşele precedente în care s-a întâmplat acest lucru soluţia a fost una standard de fiecare dată: au fost copii, care erau minori şi atunci toate cauzele au fost mai devreme sau mai târziu clasate.
În cazul în care poliţiştii îi vor identifica pe cei care au profanat mormintele din cimitirul evreiesc, aceştia riscă închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.