June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Primele festivaluri și-au deschis porțile. Atmosferă electrizantă la „Romanian Design Week”

3 min readOdată cu relaxarea măsurilor de siguranţă şi-au deschis larg porţile primele festivaluri. ”Romanian Design Week” este unul dintre ele. Se desfăşoară sub semnul “împreună” pentru a arăta contribuţia industriilor creative în realitatea post-pandemică.

 Organizatorii aşteaptă 35.000 de vizitatori pe parcursul a 10 zile. Regulile sunt însă stricte, iar accesul se face doar pe bază de rezervare.Din Bucureştiul aglomerat ne-am teleportat într-o pădure. Şi nu vorbim despre o pădure obişnuită, ci despre o instalaţie multisenzoriala care se bazează pe lumini şi sunet. Atunci când atingem un copac, se creează o conexiune între ei. Așa arată o asemenea expoziție.Este opera lui Adrian Damian, scenograf. În ultimul an, având în vedere că n-a putut să lucreze atât de mult în teatru, a căutat alte zone de exprimare.
Adrian Damian: „Sunt o serie de studii care m-au inspirat, care vorbesc despre interconectivitate dintre copaci, dintre felul în care ei vorbesc, aşa că mi se pare important şi ce e în jurul nostru şi să încercăm să fim, decât să avem”Pe lângă obiecte de artă sau haine, în cadrul festivalului găsim şi design de produs – obiecte pe care le putem folosi acasă sau la birou. Dragoş Motica este director creativ în cadrul unei companii de profil şi ne explică ce aşteaptă clienţii.„E o problemă vis-a-vis de aşteptările de preţ al produsul vs. realitate. Majoritatea se așteaptă să fie un produs ieftin pentru că e făcut în România. În general, dacă produsul vine print-un arhitect care l-a propus clientului, deja sunt mult mai deschişi.”Romanian design week, deschis sub semnul “împreună” se desfăşoară în 3 locuri din Bucureşti. Există şi un concept store de unde vizitatorii pot alege creaţii autohtone: de la bijuterii, până la articole vestimentare.Andrei Bortun, director organizator eveniment: „Suntem obişnuiţi să avem 25 de mii-35 de mii de vizitatori, probabil şi anul acesta cifrele vor fi cam aceleaşi. Doar că se intră pe nişte culoare orare pe care se intră atunci când rezervi sau cumperi biletul, aşa că putem să păstrăm numărul ăsta mare de vizitatori fără să avem un complex cu legea sau cu propria etică.”Şi în Iaşi, ”Romanian Fashion Week” – a adus laolaltă designeri tineri, dar și oameni cu vechime în domeniu.Ovidiu Buta, stilist: „Şi ai de toate, de la escapism, până la o atmosferă mai întunecată, mai dark. E foarte interesant să citeşti personalitatea designerilor când te uiţi la haine. Trebuie să creştem oameni, dacă vrem să fim într-o industrie sănătoasă.”
Lucian Broscătean, curator Romanian Creative Week:„Veţi vedea colecţii care se încadrează în direcţia de responsabilitate şi sustenabilitate, inovaţie, care sunt trei dintre conceptele esenţiale pentru moda secolului 21.”Evenimentul aduna sute de artişti, oameni de cultură şi sportivi din toată ţara. Acolo au loc spectacole, târguri, ateliere şi proiecţii de film – iar intrarea este gratuită.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.