June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Simone Biles a făcut în premieră o săritură atât de periculoasă încât nicio altă femeie din lume nu a încercat-o. ”Dumnezeule”. VIDEO

3 min readMultipla campioană olimpică și mondială la gimnastică artistică, Simone Biles, a reușit o săritură care se vede greu în rândul bărbaților la gimnastică și pe care nicio altă femeie nu a mai făcut-o până acum.

Simone Biles sare un Yurchenko dublu echer Profimedia

În cadrul unei competiții naționale gimnasta americană a aterizat aproape perfect o săritură Yurchenko dublu echer. Este o săritură atât de periculoasă încât Federația de gimnastică nu-i oferă o notă de plecare foarte mare deocamdată, de teamă că multe sportive tinere se vor accidenta antrenând-o pentru a câștiga competiții. Biles, cea mai decorată gimnastă din istorie, spune că este nedrept, relatează New York Times.
Simone Biles este renumită pentru sărituri grele și elemente dificile la bârnă și sol, câteva îi poartă numele. Sâmbătă, a executat o nouă săritură considerată atât de periculoasă, încât nicio altă femeie nu a încercat-o. Reacția lui Lebron James pe Twitter a fost pe măsură când a văzut-o la antrenamente: ”Dumnezeule!” a scris legenda baschetului. Biles a încercat-o în concurs pentru prima dată sâmbătă seara la U.S. Classic, prima ei competiție din ultimele 18 luni.

De ce este săritura Yurchenko dublu echer atât de periculoasă

Citește și:

Larisa Iordache a concurat cu o “stare subfebrilă” la Campionatul European. Reacția Federației: A ajuns la spital, cu febră, dureri şi stare generală proastă
Ion Ţiriac: “După Halep, tenisul dispare. Exact cum a dispărut gimnastica”. Un interviu exclusiv Observator

Yurchenko dublu echer este considerată atât de periculoasă încât nicio altă femeie nu a încercat-o în competiție și este puțin probabil ca vreo femeie din lume să o antreneze în prezent. Pentru a o executa, o gimnastă trebuie mai întâi să facă un salt pe spate pe masa de sărituri și apoi să se propulseze suficient de sus în aer pentru a avea timp să se rotească de două ori într-o poziție echer (corpul pliat, picioarele drepte) înainte de a ateriza în picioare.
Este genul de săritură realizată mult mai ușor de un săritor în apă de de platformă, care profită de gravitație și are siguranța unei aterizări ușoare. Nici măcar fosta gimnastă rusă Natalia Yurchenko nu a încercat-o în competiție. Dublul echer poartă numele lui Yurchenko pentru că ea a fost pionierul acestui tip de săritură, dar a executat în anii 80 o variantă mai ușoară.
Biles a executat săritura atât de bine sâmbătă, încât singurul ei defect este că aproape a supra rotit-o. Asta însemna că a trebuit să facă câțiva pași înapoi la aterizare. Juriul însă nu au fost atât de impresionat. În ciuda dificultății, i-au dat o notă de plecare provizorie de 6,6, care a nemulțumit-o pe Biles. „Nu are rost să ne luptăm pentru că nu o vor recompensa”, a spus Biles despre juriu și nota primită.

Federația Internațională de Gimnastică are cuvântul final de spus despre ce notă de plecare oferă săriturilor noi realizate în competiție. Coordonatorul echipei naționale feminine din Statele Unite, Tom Forster, este de acord cu Biles că 6,6 nu este suficient de mare, având în vedere dificultatea săriturii.
O explicație parțială ar fi o preocupare pentru siguranța gimnastelor care nu sunt la fel de abile ca Biles. Acordând o valoare de pornire scăzută săriturilor dificile, federația le descurajează pe unele sportive să-și asume riscul executării ei. Dar poate exista și teama că Biles este atât de bună încât s-ar ajunge la un decalaj de puncte prea mare între ea și rivalele care nu le pot sau nu îndrăznesc să încerce elemente ultra dificile. În ciuda faptului că nu a fost răsplătită în mod ”corespunzător”, Biles nu va renunța să prezinte în concurs aceste elemente. Când a fost întrebată de ce, ea a răspuns rapid: „Pentru că pot”.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.