June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

O şcoală din Dâmboviţa funcţionează cu doar şase elevi, deşi are facilităţi moderne. Cum s-a ajuns într-o asemenea situaţie

3 min readVideo

Prea mulţi elevi în şcolile de la oraş, prea puţini în cele de la ţară. Este un fenomen care s-a accentuat în ultimii ani, în parte şi pentru că părinţii din mediul rural preferă să-şi trimită copiii să înveţe la şcoli de prestigiu, din marile oraşe. Aşa s-a ajuns însă la situaţii aberante. În Dâmboviţa, de exemplu, o şcoală abia renovată şi cu facilităţi moderne are doar şase elevi.

Vezi și

Multe şcoli din mediul rural au rămas fără elevi.

România are şcoli supraaglomerate la oraş şi şcoli aproape pustii la sate. Un exemplu este localitatea Moţăieni, din judeţul Dâmboviţa.

Alina Ariton, director şcoală: La primar avem şase elevi, doi elevi la clasa a patra, doi elevi la clasa a treia şi doi elevi la clasa întâi. Acest număr redus de elevi este de ceva timp, de vreo şapte ani.

Citește și:

Elevii din Cluj-Napoca se întorc de luni în bănci, după aproape un an de școală online
Evaluare Naţională 2021. Elevii de clasa a II-a susțin prima probă la Limba română

În ultimii şapte ani, numărul elevilor s-a redus atât de mult, încât şcoala a ajuns să doboare recordul negativ din judeţ. Cauza ar fi migraţia elevilor la şcoli din localităţi mai mari.

Alina Ariton, director şcoală: Există acest fenomen de migraţie. Legea nu ne permite să le interzicem copiilor să plece la ce şcoală doresc părinţii. Dacă au observat că, în timp, s-a format acest fenomen de simultan, nu şi-au mai dorit să îşi dea copilul la clasa de simultan.
Primarul din localitate încă mai speră că lucrurile vor intra pe un făgaş de normalitate. Mai ales că şcoala a fost recent reabilitată, iar acum urmeză să fie amenajat şi un teren de sport.
Şcolile din apropiere de Târgovişte, în pericol

Florin Iordache, primar: Ţinem legătura cu părinţii, cu tinerii căsătoriţi şi încercăm să îi convingem că, în momentul în care copiii lor vor face vârsta necesară, ne dorim ca ei să vină la şcoala Moţăieni cu toată încrederea.
Inspectorii şcolari dau asigurări că şcoala nu riscă să fie închisă.
Cătălina Homeghiu, inspector general ISJ Dâmbovița: Este o situaţie prevăzută de legea Educaţiei Naţionale. Într-o localitate unde numărul elevilor este mai mic decât cel prevăzut de lege poate funcţiona o şcoală, fiind singura din localitate.
Această situaţie este întâlnită și în comunele limitrofe municipiului Târgoviște. Școlile sunt în pragul comasării şi chiar al desfiinţării pentru că părinţii aleg să îi ducă pe cei mici la oraş.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.