June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Imaginea izolării Belarusului: avioanele au evitat spațiul aerian al țării. ”Așa arată Europa în acțiune!”

2 min readImaginea izolării Belarusului s-a văzut cel mai bine din capturile aplicaților de urmărire a traficului aerian după scandalul deturnării aeronavei Ryanair de duminică.

Captură cu spațiul aerian gol al Belarusului Flight Radar

Cine a folosit aplicația Flight Radar a putut observa cum s-a golit spațiul aerian al țării mai ales după ce liderii Uniunii Europene au convenit, luni, un set de sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre.
”Obișnuia să fie mai greu de găsit Belarusul pe o hartă.” a glumit jurnalistul american Ian Bremmer pe Twitter unde a publicat o captură cu spațiul aerian gol al Belarusului. Tot o glumă a făcut pe Twitter postând aceeași imagine și Charles Michel, președintele Consiliului European: ”Europa în acțiune!”

Liderii europeni au mai decis să impună sancţiuni individuale împotriva oficialilor implicaţi în planul deturnării, ei cerând Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţie Civilă să înceapă o investigaţie. Şapte opozanţi politici din Belarus au fost condamnaţi marți de regimul lui Aleksandr Lukaşenko la pedepse cuprinse între patru şi şapte ani de închisoare.

100 de zboruri zilnice din UE vor fi redirecționate către statele baltice pentru a evita Belarusul
Aproximativ 100 de zboruri zilnice ale UE vor fi redirecționate către statele baltice pentru a evita Belarusul, a declarat marți agenția europeană de control al traficului aerian. În jur de 400 de zboruri traversează spațiul aerian din Belarus în fiecare zi, dintre care 100 sunt operate de transportatori europeni sau britanici. Eurocontrol a declarat că cel mai bine ar fi ca transportatorii europeni să evite spațiul aerian controlat de Minsk, acuzat de deturnarea unui avion de linie Ryanair cu scopul de a-l aresta pe opozantul politic belarus Roman Protasevici, care se afla la bord.
Belarus se află pe cea mai directă cale între Londra și destinațiile asiatice, cum ar fi Bangkok și Singapore. Spațiul aerian al Belarus ar putea fi în mod normal evitat, dar „zonele cu interdicție de zbor” din estul Ucrainei fac rutele complicate.

Uniunea Europeană i-a îndemnat luni pe toți transportatorii să evite Belarusul. O recomandare similară a făcut și guvernul britanic. Mai mulți transportatori au luat decizia de a evita Belarus, inclusiv LOT din Polonia, Finnair, Ukraine International, KLM, Air France, SAS, AirBaltic, Lufthansa. În afara Europei, Singapore Airlines a declarat că va înceta să zboare peste Belarus.
Used to be harder to find Belarus on a map. pic.twitter.com/Z6RKQyCNNZ — ian bremmer (@ianbremmer) May 25, 2021

Europe in action #Belarus #EUCO #RamanPratasevich pic.twitter.com/X1oHlfB2qW — Charles Michel (@eucopresident) May 25, 2021

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.