June 14, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Campioni la risipă. CNAIR a plătit în 2 ani firmelor de construcţii despăgubiri de 686 de milioane de lei. Ce se putea face cu aceşti bani

2 min readVideo

De Alexandra Marin.Publicat: 25.05.2021, 21:25.
Actualizat: 25.05.2021, 21:26

N-avem drumuri, autostrăzi nici atât, dar suntem campioni la cheltuit banii aiurea. Milioane de euro se duc anual către firme de construcţii drept despăgubire. De exemplu cu banii daţi de stat în ultimii ani se putea face o centură ocolitoare a oraşului Bacău.

Vezi și

Din neatenţie sau incompetenţă, bugetul statului e găurit anual cu sute de milioane de lei. Asta se întâmplă după ce, în urma unor lititgii între compania de drumuri şi constructori, statul se dovedeşte a fi vinovat pentru eşecul sau întârzierea unor proiecte importante de infrastructură.
“Disfuncţionalităţi ale contractului, realităţi care în teren sunt diferite decât la momentul licitaţiei. Ăsta e cazul fericit. Adică i s-a spus că e un teren bun, dar de fapt e mlaştină. Un alt motiv e când statul nu îşi face parte lui de trabă. Nu face exproprieri la timp şi nu i-l dă constructorului. Partea de avize ţine tot de stat. Birocraţia, să îi spunem aşa”, spune Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor.

Doar din 2019 şi acum, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a plătit firmelor de construcţii despăgubiri în valoare totală de peste 686 de milioane de lei. Ce se putea face în schimb cu aceşti bani?!

Citește și:

CNAIR suspendă temporar emiterea rovinietei prin SMS, pentru clienții unui operator de telefonie
Un șofer de TIR care a încercat să scape de controlul CNAIR s-a ales cu 2 amenzi și o taxă de 1.000 de euro

Dacă ar fi fost mai atenţi cu banul public şi ar fi făcut o prioritate din proiectele de infrastructură, cei de la compania de drumuri ar fi putut cu toţi aceşti bani artuncaţi pe despăgubiri să reabiliteze peste 170 km de drum naţional sau să construiască de la zero Centura Bacăului.
Campioni la risipa din banul public
Banii s-au dus către constructorii spanioli şi italieni care s-au ocupat de centura oraşului Constanţa şi de lucrările la autostrada Arad – Timişoara, dar şi către firma germană care s-au ocupat de autrostrada Medgidia – Constanța sau grecii care au reabilitat DN6, secțiunea Domașnea – Caransebeș.

“Este o dovadă a faptului că CNAIR nu şi-a respectat obligaţiile constractuale faţă de ceilalalţi parteneri. Chiar daăc e o componentă a statului şi statul trebuie să respecte legile şi convenţiile la care au luat parte şi la care s-au obligat”, spune avocatul Cristian Ene.
Alte 74 de litigii contractuale sunt în curs de soluționare acum . Sumele disputater variază între 50 000 de lei şi 260 de milioane lei.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.