June 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Mai multe ambarcaţiuni sunt în căutarea celor doi marinari dispăruţi în naufragiul de luni din Marea Neagră

3 min readPe o furtună de gradul cinci, mai multe ambarcaţiuni sunt în largul Mării Negre în căutarea celor doi marinari dispăruţi în naufragiul de luni, de lângă Săcălin.

Trei colegi din echipaj, printre care şi comandantul, au fost găsiţi plutind în valuri, cu vestele de salvare pe ei, dar decedaţi din cauza hipotermiei. Autorităţile caută şi epava navei, dar problema e că pescadorul fie nu avea o baliză specială SOS, fie aceasta nu funcţiona.Acestea sunt condiţiile în care se desfăşoară operaţiunile de căutare în largul Mării Negre. Valurile depăşesc patru metri, iar prognoza meteo arata ca furtuna se va înteţi.
Petrişor Irimia, Garda de Coastă: ”Începând cu ora 8 garda de coastă acţionează cu o ambarcaţiune şi 9 poliţişti de frontieră, în sprijin sub coordonarea autorităţii navale române pentru continuarea căutării celor doi membri de echipaj de pe pescadorul dispărut. Menţionăm faptul că în larg este furtună de gradul 4-5”.Între timp, autorităţile încearcă să facă lumină în cazul tragediei. Până acum se ştie că ultimul semnal al navei a fost duminică seara la ora 20.00, imediat după care se presupune că s-a scufundat.

Laurenţiu Mironescu este comandant de cursă lungă şi şeful catedrei de navigaţie din cadrul Centrului de Pregătire a Personalului Navigant, instituţie care pregăteşte toţi marinarii din România. Specialistul recunoaşte că întreaga comunitate încearcă să înţeleagă cum a fost posibilă scufundarea pescadorului.
Laurențiu Mironescu, şef catedră navigaţie: ”Deocamdată nu ne explicăm, deocamdată comunitatea noastră portuară încearcă să adune cât mai multe informaţii faţă de ce s-a întâmplat. Cineva i-a găsit pe o poziţie care se oprea undeva la opt seara. Cel mai probabil atunci s-a petrecut incidentul. Starea mării nu era cine ştie ce, se pare că avea un val de travers ceea ce ar putea explica o oarecare răsturnare în condiţiile în care ar fi fost o încărcătură pentru nava aia mai mare sau prost stivuită”.
Comandantul de cursă lungă nu îşi explică de ce nu există şi un semnal GPS permanent de la baliza cu care ambarcaţiunea ar fi trebuit dotată.
Laurențiu Mironescu, şef catedră navigaţie: ”Nu înţeleg un lucru, de ce nu există semnal SOS, vorbim de un căpitan cu experienţă?”
Din echipajul compus din 5 oameni, trei – respectiv comandantul şi doi marinari, au fost găsiţi plutind, echipaţi cu vestele de salvare, dar decedaţi din cauza hipotermiei.
Conform echipajelor de căutare şi salvare,- nu este exclus ca ceilalţi doi marinari dispăruţi să fi rămas prinşi în interiorul pescadorului. Mai mulți specialiști sunt de părere că a fost vorba de un incident care s-a petrecut extrem de rapid și iau în calcul faptul că: cel mai probabil în momentul în care se tragea plasa cu care se pescuiesc rapanele la bord, aceasta s-a prins fie într-un obiect foarte dur. Din cauza forțelor pescadorul fie s-a rupt fie s-a scufundat.
 Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.