June 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Va fi Transfăgărășanul deschis la 1 iulie? Drumarii fac față cu greu nămeților care depășesc 6 metri pe alocuri

2 min readPe Transfăgărășan se duce o muncă titanică. Cea mai spectaculoasă șosea din acest colț de lume este încă sub nămeții. Drumarii se străduiesc să o curețe până pe 1 iulie, când, oficial, se poate circula.

Frezele şi buldoexcavatoarele lucrează pe cea mai dificilă porţiune, cea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, unde nămeții depăşesc pe alocuri patru metri.Celebrele serpentine ale Transfagarasanului se disting cu greu sub covorul nesfârşit de zăpadă, care nu dă semne că se va topi prea curând. Utilajele drumarilor abia se zăresc. Suntem într-o zonă în care s-au produs mai multe avalanșe, care au îngrămădit, pur și simplu, troienele, în valea dintre versanți.Stelian Călugăr, angajat DRDP Brașov: „Avem locuri în care bați într-o curbă cum e asta și o săptămână dacă nu chiar două, că e peste 6 metri grosime… că a venit avalanșa.”Porțiunea dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac, 6 kilometri de curbe strânse, este un calvar. Muncitorii curăță cel mult 150 de metri într-o zi.
Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov: „Colegii mei lucrează undeva mai jos. Încercăm să terminăm cât mai repede aceste lucrări, dar vă dați seama că acolo stratul de zăpadă este atât de mare încât nici nu se cunoaște în ce direcție merge drumul, munca merge destul de greu.”Vara, când drumul este deschis circulaţiei rutiere, maşinile stau bară la bară. Sute de mii de turişti vin să admire panorama uimitoare. Acum… doar câte un schior răzleț mai însuflețește traseul.Schior: „E multă zăpadă, mult mai multă ca anul trecut, că am mai fost și în aprilie anul trecut și era cam ca acuma, doar că acum suntem pe 15 mai mai. Mai e muncă.”Muncitorii speră să termine deszăpezirea până la 1 iulie când, în mod oficial, se reia circulaţia pe Transfăgărășan. “Şoseaua dintre nori” va rămâne deschisă până la data de 1 noiembrie.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.