June 20, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Fotografie istorică: Dumitru Prunariu, românul care a zburat până la stele, alături de Nichita Stănescu, poetul care a scris despre ele

2 min read



Video

Românul care a zburat până la stele şi poetul care a scris despre ele au rămas în istorie printr-o fotografie din 1982. Este singura dovadă a întâlnirii dintre Dumitru Prunariu şi Nichita Stănescu, iar astronautul îşi aminteşte cu drag despre acel moment. Povestea, într-un nou episod din Legendele cu Dan Negru.

Vezi și

Dumitru Prunariu: O fotografie de suflet, istorică pot spune. Acasă la Nichita Stănescu. Marele nostru poet cu atâtea premii internaţionale, cu o pozie atât de interesantă, subtilă.
Dan Negru: Nichita care povestea despre stele şi românul care a ajuns la stele.

Cum a ajuns să îl cunoscă pe Nichita Stănescu

Citește și:

Dumitru Prunariu, unicul român erou al URSS. Cum a fost jignit de Elena Ceauşescu

Dumitru Prunariu: Alexandru Stark pe care îl vedeţi în fotografie era foarte bun prieten cu Nichita şi odată a întrebat – nu vrei să îi facem o vizită lui Nichita? Era în 1982. Cu un an înaintea morţii lui. Şi zice – hai la el acasă. În Piaţa Amzei. Era un bloc chiar pe colţ cu străduţa care dă spre Calea Victoriei.
Dan Negru: La ce etaj stătea?
Dumitru Prunariu: Nu mai ştiu exact. Un apartament generos de bloc. Acolo au fost nişte blocuri bine construite. Am ciocănit şi ne-a întâmpinat Dora care era soţia lui atunci. Şi ne-a invitat în casă. În casă era lume mai multă. Erau poeţi, scriitori. La el întotdeauna era cineva, se mişcau prin casă, ciocneau un pahar de vin. Nichita avea piciorul rupt şi stătea în pat. Şi s-a uitat la mine, i s-a deschis faţa. Aşa de tânăr şi curat cum eşti. Vino şi stai lângă mine să povestim. M-am aşezat pe pat, am început să povesti, a întrebat o gramadă de lucruri.

Dan Negru: Ce curiozităţi avea?
Dumitru Prunariu: Despre zborul cosmic, despre trăiri în zborul cosmic, despre ce am văzut. După am decis să facem şi o fotografie împreună. Este singura fotografie pe care o am cu Nichita.
Dan Negru: Vă asemăna cu un Făt-Frumos al spaţiului cosmic.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.



Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.