June 14, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

„ÎPS Teodosie Nu E Misogin. S-a Scos Din Context”. Cum Explică Arhiepiscopia Tomisului Afirmația Controversată Despre Femeie

4 min read„ÎPS Teodosie, o nouă declarație controversată: «Femeia a început păcatul. Dacă femeia nu păcătuia, nu ar fi născut în chinuri»”, au titrat vineri mai multe publicații, inclusiv Libertatea. În spațiul public, criticile la adresa Arhiepiscopului Tomisului au început să curgă, acesta fiind acuzat că promovează o atitudine umilitoare la adresa femeilor.

Libertatea a încercat să afle cum se poziționează Biserica Ortodoxă Română (BOR) față de astfel de afirmații, însă purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu a replicat: 

Nu există o poziționare a BOR față de orice formulare fericită sau nefericită a cuiva. Iar eu nu sunt purtătorul de cuvânt al fiecărui ierarh din România. Cea mai adecvată explicație în cazul acesta o puteți solicita purtătorului de cuvânt de la Constanța, care poate explica exact un mesaj parțial înțeles.Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR:

„Nu a făcut decât să citească din canoanele BOR”

Prin urmare, l-am contactat pe preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului și cel care a realizat interviul de la Radio Dobrogea, în care ÎPS Teodosie a făcut controversata declarație.

Eugen Tănăsescu

Întrebat ce impact au astfel de afirmații într-o societate în care, anual, mii de femei sunt victime ale violenței domestice, preotul Tănăsescu a precizat: „Ce legătură are ce spune Biblia cu violența domestică? Nu văd legătura! Nu ați înțeles! ÎPS a vorbit în sens teologic, el a spus exact cum spune Sfântul Apostol Pavel: că prin Eva a intrat păcatul în lume și prin Maica Domnului ne-am mântuit, ceea ce presa a tăiat din declarație“.

Așadar, preotul Tănăsescu susține că întregul scandal este bazat pe niște afirmații trunchiate ale lui Teodosie, ce au ca scop să-l portretizeze pe acesta drept misogin.

„A fost scos din context! Răspunsul lui a fost la întrebarea de ce nu se poate hirotoni femeia, iar Înaltul a vrut să arate că ea are altă chemare. Prin Eva a intrat păcatul în lume și prin Maica Domnului femeia a fost restabilită la chemarea ei cea înaltă: să fie mamă a lui Dumnezeu și a tuturor fiilor lui. Dar bucata asta a fost decupată de presă tocmai ca să pară Înaltul misogin. Înaltul nu este misogin, cum nici Sfântul Pavel n-a fost misogin. ÎPS Teodosie n-a făcut decât să citească din canoanele BOR”, explică preotul Tănăsescu.

Nu suntem misogini deloc! Noi iubim femeia, vorba aia, prin Maica Domnului a venit mântuirea întregului neam. Femeia e prețuită de noi. Chiar Sfântul Pavel zice: «Bărbați, iubiți pe femeile voastre cum Hristos a iubit Biserica și s-a dat pentru ea». Ce iubire mai mare vreți? Dar asta nu s-a mai auzit! Dacă tăiem prima parte, sigur că pare nasol, dar nu o mai tăiați!

„Niciodată n-a spus Înaltul că femeia este inferioară bărbatului, ba chiar a zis că femeia se poate jertfi mai mult decât bărbatul, de aceea e de prețuit. De ce s-a dat știrea strâmb, nu înțeleg”, a mai spus purtătorul de cuvânt. 

Declarația integrală a ÎPS Teodosie poate fi urmărită mai jos: 

Nu este pentru prima dată când declarațiile arhiepiscopului Tomisului stârnesc indignare, fiind una dintre cele mai controversate figuri ale BOR. Este cunoscut pentru conservatorismul său și pentru faptul că, în pandemie, a sfidat măsurile impuse de autorități: a refuzat să poarte mască de protecție și a continuat să-și împărtășească enoriașii cu aceeași linguriță.  

Tot el a declarat că este „mare păcat“ să mergi la o biserică catolică, dacă ești ortodox, iar despre o familie de ortodocși care a botezat copilul unor catolici a spus că „a făcut un lucru rău, trebuie să se spovedească și să se căiască pentru acest păcat“. 

ÎPS Teodosie este și primul înalt prelat al BOR cercetat penal.

Citeşte şi:ÎPS Teodosie, o nouă declarație controversată: „Femeia a început păcatul. Dacă femeia nu păcătuia, nu ar fi născut în chinuri”Reacția preotului catolic Francisc Doboș după afirmațiile controversate ale lui ÎPS TeodosieREPORTAJ de la maratonul de vaccinare din București. „Am zis «Gata, mama, trebuie să-l facem!». Nu prea am fost decise până acum”

PARTENERI – GSP.RO
„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”

Playtech.ro
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia

Observatornews.ro
Bolizii interlopilor, scoşi la licitaţie. Cum poţi cumpăra de la stat un Lamborghini Aventador confiscat şi redus cu 25%

HOROSCOP
Horoscop 8 mai 2021. Scorpionii au la dispoziție o întreagă zi pentru a face ordine în gânduri și intenții

Știrileprotv.ro
Tragedie uriaşă pe DN1. Doi soți și-au pierdut viața, iar copiii lor sunt grav răniți şi ar putea muri şi ei. ‘Motorul pur şi simplu a zburat’

Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: “M-a chemat în cameră şi…”. Cine e agresorul: primele informaţii

PUBLICITATE
Cum să-ți faci manichiura french perfectă, la tine acasă (Publicitate)

Urmărește cel mai nou VIDEOCitește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.