June 14, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Reacții în lanț după declarația controversată a ÎPS Teodosie despre femei. Arhiepiscopul se apără cu Sfânta Scriptură: ”Cine vrea să se răfuiască cu Dumnezeu, să îl întrebe”

4 min readVideo

În Săptămâna Luminată, de Izvorul Tămăduirii, arhiepiscopul Tomisului agită din nou apele cu o declaraţie controversată. Întrebat dacă e discriminare faptul că bărbaţii au roluri în biserică, iar femeile nu, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie a explicat că aceasta e condiţia dintotdeauna a femeii, să fie inferioară bărbatului. Iar pentru că Evei îi aparţine păcatul originar, urmaşele ei pătimesc la fiecare naştere.

Vezi și

IPS Teodosie a spus că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserica ordodoxă, așa cum are bărbatul.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ”Ea nu poate fi perpetuă într-o rugăciune pentru că are condiția slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare. Aceasta e femeia, ea a început păcatul și iată se află cu această neputință. Femeii i s-a spus în dureri vei naște fii. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut fii în dureri. Sunt toate acestea care definesc diferența între un bărbat și o femeie”.

Acestea sunt declaraţiile care au stârnit o adevărată furtună în societatea românească.

Citește și:

ÎPS Teodosie, mesaj pentru familia de ortodocşi care a botezat copilul unei familii de catolici
De ce crede ÎPS Teodosie că femeia nu are roluri importante în Biserică: “Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia nu ar fi născut în dureri”

Declarația controversată despre femei, o reacție la schimbările din societate

Unii antropologi cred că, în faţa atâtor schimbări derulate cu viteză ameţitoare, arhiepiscopul Tomisului, renumit pentru declaraţiile sale tranşante, reprezintă bastion al curentului tradiţionalist al Bisericii.
Radu Umbreș, antropolog: ”Acest discurs al lui Teodosie nu apare din senin, apare ca o reacţie. Reacţionează la o schimbare în societate. Foarte mulţi oameni nu mai consideră că femeile sunt inferioare bărbaţilor”.
Oana Băluță, activist: ”Ce anume înseamnă această legitimare a inferiorității femeilor într-un alt domeniu? În viața de familie înseamna că trebuie să stai să îți duci crucea, înseamnă că trebuie să accepti că dacă cineva te tratează discriminatoriu, aceasta este soarta ta, este destinul tau și trebuie sa te sacrifici și să suporți povara pe care cineva ți-o pune în spate”.

Cum se apără ÎPS Teodosie, după ce a spus că femeia e inferioară bărbatului
Arhiepiscopul Tomisului a explicat că tot ce a spus reprezintă dogmă şi tradiţie de mii de ani, de netăgăduit.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ”Unii care nu ştiau, li s-a părut o noutate, nu e nimic nou. E totul din sfanta Scriptura. Cine vrea să se rafuiască cu Dumnezeu, să îl întrebe”.
Teodosie a provocat o schismă şi în rândul credincioşilor aflaţi azi în preajma sa, la Dervent, de Izvorul Tămăduirii.

Credincioasă 1: ”Pentru mine nu e o discriminare. În primul rand, în fața lui Dumnezeu, eu cred că bărbatul este o cruce întreagă, adică trebuie să îi purtam respect”
Credincioasă 2: ”Noi ca și familie, da, noi ne consideram egali, femeia și barbatul, dar in general femeile sunt puțin supuse bărbaților. Suntem altă generatie, avem alte principii, gândim diferit”.

Deşi credinţa creştină interzice femeilor să devină preoţi sau să aibă rol important în obiceiurile religioase, ÎnaltPreasfinţitul a avut şi cuvinte de laudă la adresa acestora.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ”Şi bărbatul e păcătos. Toţi sunt păcătoşi. Femeia e mai puternică în jertfă, de aceea îşi răscumpără păcatele. Au o putere de jertfă mai mare decat barbatii”.
Reacția Bisericii Ortodoxe Române la declarațiile lui Teodosie
Biserica Ortodoxă, care de multe ori trece cu vederea, cel puţin în spaţiul public, peste afirmaţiile ÎnaltPreasfinţitului Teodosie, nu a dorit să intre în polemică nici de data aceasta. Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Catolice a reacţionat pe facebook spunând doar atât: ”Noi îl iubim pe PS Teodosie. Sunt ferm convins că şi Preasfinţia sa ne iubeşte. Doar suntem creştini”.
Radu Umbreș, antropolog: ”E un răspuns foarte elegant care vine din acel filon creştinesc al iubirii aproapelui, chiar dacă acesta greşeşte. În biserica catolică, lucrurile astea se discută de zeci de ani şi s-au găsit moduri de acomodare cu modernitatea”.
În 2020, Papa a numit prima femeie avocat al Vaticanului, iar un an mai târziu a inclus o femeie în Sinodul Bisericii Catolice şi a decis că şi poate oferi taina împărtăşaniei.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.