June 14, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Raportul Avocatului Poporului referitor la asistența psihologică în centrele de reținere și arestare

6 min readÎn urma a zeci de vizite în centrele de reținere și arestare preventivă, Avocatul Poporului a emis un raport în care arată deficiențele constatate, ce pot constitui o problemă în sistem, motiv pentru care consideră că serviciile psihologice sunt importante atât la punerea în arest, cât și ulteior.

În perioada 2015-2020, Avocatul Poporului a efectuat 51 de vizite în centrele de reținere și arestare preventivă din România din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind întocmit Raportul cu privire la asistența psihologică în cadrul centrelor de reținere și arestare preventivă – Extras din constatările celor 51 de vizite ale Mecanismului Național de Prevenire 2015-2020.

„Raportul își propune să sublinieze însemnătatea asistenței psihologice pentru toate persoanele aflate în arest preventiv, precum și pentru persoanele din grupuri vulnerabile – minori, consumatori de droguri, femei, persoane cu dizabilități, persoane cu afecțiuni psihiatrice în evidență, străini, LGBTI, persoane vârstnice – astfel încât în cazul constatărilor unor deficiențe majore să contribuie la schimbarea legislației și a politicilor publice. Scopul raportului este de a ajuta la introducerea, expunerea și explicarea problemelor complexe dintr-un loc de reținere și arestare preventivă, atât autorităților competente, cât și unui public larg, venind totodată și în sprijinul personalului angajat din centrele de reținere și arestare preventivă”, a transmis Avocatul Poporului.

Potrivit raportului, deficiențele constatate la mai multe centre de reținere și arestare preventivă pot constitui o problemă de sistem.

Astfel, se recomandă asigurarea evaluării psihologice la depunerea în arest pentru identificarea oricăror nevoi de asistență psihologică; evaluarea statusului psihic, a riscurilor fiecărei persoane private de libertate la depunere și a persoanelor care urmează un tratament psihiatric pentru stabilirea unui plan de tratament care să includă (sau nu) o intervenție psihologică/psihoterapeutică concomitent cu tratamentul psihiatric. Se recomandă și asigurarea serviciilor de psihologie clinică și psihoterapie prin psihologi cu competență în psihologie clinică și psihoterapie, extinderea serviciilor astfel încât să se răspundă potrivit nevoilor de asistență psihologică, consiliere psihologică și psihoterapie ale persoanelor custodiate. Persoanele cu afecțiuni psihice, care prezintă nevoi de evaluare clinică nu pot fi asistate de psihologi care au competențe în psihologia aplicată în domeniul securității naționale.

Avocatul Poporului recomandă angajarea psihologilor sau contractarea serviciilor psihologilor cu competență în psihologie clinică și psihoterapie care să deservească centrele de reținere și arestare preventivă și asigurarea autorităților că psihologii sunt cu adevărat independenți de personalul centrului de reținere și arestare preventivă, în acest scop trebuie să se ia serios în considerare transferul de responsabilitate către Ministerul Sănătății.

O altă recomandare ține de cazarea deținuților. Astfel, e necesar să fie cel puțin două persoane în camera de detenție pentru diminuarea riscului suicidar și pentru reducerea sentimentului de izolare (în funcție de fiecare caz) și evaluarea riscului suicidar prin scale/instrumente psihologice specifice. Este nevoie, de asemenea, de eficientizarea colaborării cu unitățile medicale de psihiatrie în cazul persoanelor cu un diagnostic psihiatric sau cu nevoie de evaluare psihiatrică și asigurarea asistenței psihiatrice persoanelor adulte și minorilor.

Avocatul Poporului recomandă evaluarea și testarea persoanelor pentru consum de droguri și asigurarea tratamentului conform nevoilor clinice ale fiecărei persoane și eficientizarea colaborării cu centrele regionale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog în cazul persoanelor consumatoare de droguri și eficientizarea colaborării cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copiilor în cazul minorilor proveniți din centrele rezidențiale, precum și înființarea, în unitățile de poliție, a unor camere/secții special destinate pentru custodierea minorilor care să fie diferite de cele pentru custodierea adulților (prin dotare, amenajare, facilități), minorii să beneficieze de condiții speciale care să minimalizeze impactul încarcerării.

Reamenajarea sectorului vizită și acordarea dreptului minorilor de a avea vizite fără dispozitive de separare în vederea diminuării efectelor negative ale privării de libertate asupra dezvoltării fizice, psihice sau morale și în situația vizitatorului minor și asigurarea permanenței în situațiile în care sunt custodiate femei, prin desemnarea prin ordin al șefului inspectoratului a unor agenți femei care să asigure paza, supravegherea și transferul persoanelor private de libertate femei și adaptarea a cel puțin unei camere și a unui grup sanitar pentru a fi utilizate de persoanele cu dizabilități sunt alte recomandări ale Avocatului Poporului.

Se mai recomandă asigurarea unei pregătiri profesionale pentru lucrătorii de poliție care să ofere o formare de bază cu privire la modul de abordare a persoanelor cu afecțiuni psihice și alte categorii vulnerabile (minori, LGBTI etc.). Adoptarea unor strategii, politici și regulamente interne, manuale, pentru protejarea și tratarea corespunzătoare a deținuților LGBTI, dar și asigurarea ca o parte rezonabilă din zi (adică opt ore sau mai mult), să fie petrecută în afara camerelor, persoanele să fie implicate într-o activitate de natură variată (muncă, cu valoare vocațională, educație, sport, recreere). Crearea unor spații pentru activități comune și asigurarea unui program de activități zilnice pentru minori.

(sursa: Mediafax)


Senatorul PSD Gabriela Firea susține că primarul general Nicușor Dan nu este interesat de problemele oamenilor și că acesta a anunțat, „relaxat”, că adulții cu dizabilități vor primi mai puțini…


Peste 2.000 de oameni au fost vaccinați vineri în primele ore de funcționare a maratonului de vaccinare din București, ceea ce înseamnă o medie de 8,5 persoane pe minut.

„Peste 2.000 de oameni, aproximativ…


Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri seara că în Cluj-Napoca rata de vaccinare a depășit 40% și în scurt timp va ajunge la 50%.

„Este unul…


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat vineri seara că ministerul va relua negocierile cu statele europene pentru a putea reloca urși și în alte țări.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus, la…


Elena Mateescu, directorul general al ANM, a anunţat că următoarele două zile vor fi marcate de ploi şi temperaturi scăzute în mai multe regiuni din ţară.

“Da, a venit vara, având în vedere temperaturile d…


Un bărbat de 36 de ani, care făcea kitesurfing la Neptun, a murit vineri după ce a pierdut controlul kite-ului și a căzut în apă.

Potrivit ISU Constanța, un echipaj SMURD și unul de la Ambulanță au…


Consiliul General al Municipiului București a adoptat vineri seara bugetul Capitalei. Bugetul a fost adoptat cu 34 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 15 abțineri.

„Bucureștiul are buget. Le mulțumes…


Premierul Florin Cîțu a spus vineri, la maratonul de vaccinare din București, că astfel de evenimente constituie pași importanți pentru revenirea la normalitate: „România este pe drumul cel bun și este mai…


La mai puțin de o lună de zile de la demararea noului program educațional , gratuit, pentru elevii aflaţi în ultimul an de studii din ciclul preuniversitar , program de pregătire intensivă la materiile fizică,…


Persoanele vaccinate ar putea asista pe 22 mai la Cupa României la fotbal, care se va desfășura pe stadionul din Ploiești, potrivit unei propuneri USR PLUS: „Va fi cu titlu experimental, în perspectiva…


Ședința CGMB în care urmează să fie votat bugetul Capitalei nu a fost deloc una liniștită. Fostul viceprimar general Aurelian Bădulescu (PSD) i-a adresat mai multe replici ironice președintelui de…


Comisarii Gărzii de Mediu Constanța și polțiștii de frontieră nu au permis intrarea în țară a 10 containere cu deșeuri, importate dn Germania de o firmă din Prahova.

În acestea se găseau deșeuri…


În perioada stării de alertă procesele civile și penale se pot desfășura online. Actul normativ care prevede acest lucru a intrat în vigoare la data de 2 mai 2021, transmite Ministerul…


Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a scris pe pagina sa de facebook că procurorii anticorupție au clasat dosarul privind diploma sa obținută în Viena pe motiv că „fapta nu…


România depășește vineri 3,5 milioane persoane vaccinate în România, cu o doză sau două, transmite premierul Florin Cîțu: „Rock on, Romania! Suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la…Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.