June 14, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Imagini cu blana și craniul ursului Arthur. Ce a mai rămas din ”regele urșilor” din România

4 min readVideo

Cel mai râvnit trofeu de vânătoare a rămas în ţară. Reporterii Observator au filmat blana şi craniul ursului Arthur, pe care prinţul din Lichtenstein nu a putut să le ia. Ministerul Mediului recunoaşte că vânătoarea e o afacereîn România şi anunţă că modifică legea: urșii periculoși nu vor mai putea fi împuşcaţi de străini. Între timp, cazul a ajuns şi la DNA.

Vezi și

2,27 metri – Lungimea. 1,46 metri – Lățimea. Atât măsoară Arhtur, considerat de unii cel mai valoros trofeu al pădurilor României, vânat de prinţul de Lichtenstein. Doar blana şi craniul au mai rămas din animalul de 17 ani.
Sunt în ţară, vânătorul a plecat fără ele, pentru că legea nu-i permite să le ia, chiar dacă a plătit 7.000 de euro. Din 2016, niciun trofeu nu a părăsit teritoriul ţării.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Acesta este craniul ursului împușcat la marginea localității Ojdula. Reprezentantii asociației de vânătoare au aplicat și un crotaliu pe care este o serie trecută, de altfel, și pe autorizație”.

Citește și:

Prinţul acuzat că l-a ucis pe Arthur se apără că ”l-a împușcat legal”. Ce spune despre banii plătiți pentru vânătoarea “de trofee”
România a încercat relocarea mai multor urși, dar niciun stat european nu vrea exemplare vii. Ministrul Mediului: „Spun că ei au exterminat populația acum o sută de ani”

Chiar Ministrul Mediului spune că unul din cei mai speculoşi urşi ai României nu era monitorizat.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Nu stiu cine a fost Arthur, nu stiu cine a fost Arthur pentru ca nu a fost cipat! Nu a fost monitorizat individual ca să știm din ce zona este, cum arata, cat de mare este!”
În registrele activiştilor de mediu, animalul ar fi fost însă monitorizat de nouă ani şi tot ei l-ar fi botezat Arthur. Datele nu au ajuns niciodată la mai marii de la mediu, susţine ministrul.

Reacția celui care a solicitat derogarea de recoltare
Cel care a solicitat derogarea de recoltare a animalului este sigur că a fost ucis ursul care făcea pagube în Ojdula.
Claudiu Loghin, reporter Observator: ”După ce l-ați identificat?”
Markos Barna, preşedintele AVPS Botoş, Ojdula: ”Și după mărime, și după formă, și după culoare. Nu este un urs extraordinar de mare, este un urs puţin mai mare. Dar sunt la noi în pădurea noastră urşi mult mai mari”.

Șeful Fondului de vânătoare spune că prinţul a răpus fiara dintr-un singur foc.
Markos Barna, preşedintele AVPS Botoş, Ojdula: ”Un membru al asociației, nu știu cum a ajuns, m-a sunat că vine un austriac. A venit ca și un alt vânător. Pe capota mașinii am completat toate documentele”.

România are cei mai mulți urși din Europa, dar nu știe câți
România are cei mai mulţi urşi bruni din toată Europa, dar nu se ştie câţi. Avem doar cifre pe hârtie – 140 de exemplare din 2019 şi până în prezent – cotă de intervenţie.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Arthur face parte din cota de 140 de exemplare de interventie, da”
După uciderea ursului Arthur, ministrul Mediului modifică legea: urșii periculoși nu vor mai putea fi împuşcaţi de străini, ci doar de vânătorii statului. S-a scurtat şi valabilitatea derogărilor de la 60 de zile, la 15 zile.
Ministrul Mediului recunoaşte că vânătoarea e o afacere
Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Nu se va mai face un business în niciun caz din recoltări, nu se va mai face un business din intervenții pentru că acest lucru va fi interzis de acum încolo”.
În scandalul uruslui Arthur intervine şi fostul premier Adrian Năstase, recunoscut drept un mare pasionat de vânătoare.
”Arthur – cel mai mare trofeu din Europa. E o exagerare. Recordul în Romania a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Si mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte. Mi-a placut gluma cu “cel mai mare urs din Europa”.
Uciderea ursului Arthur e anchetată de cinci instituţii: Ministerul Mediului plus alte două instituţii subordonate – Garda de mediu şi Garda forestieră, Parchetul local şi DNA.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.