June 14, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Moderna anunță primul vaccin anti-Covid eficient împotriva tulpinilor apărute în Brazilia și Africa de Sud

2 min readPrimul vaccin împotriva Covid-19 optimizat pentru variantele apărute în Africa de Sud şi Brazilia le-a neutralizat cu succes în testele de laborator, a anunţat compania americană Moderna. Rezultatele studiului restrâns au arătat că serul împotriva noilor tulpini va fi fezabil şi va putea fi lansat anul acesta.

Fiole cu vaccinul Moderna Covid-19 Profimedia Images

Companiile farmaceutice se întrec în producerea unor versiuni adaptate ale vaccinurilor lor anti-Covid. Pfizer/BioNTech, care a dezvoltat un ser cu tehnologie similară celui Moderna, şi Oxford – AstraZeneca dezvoltă în prezent vaccinuri optimizate împotriva variantei sud-africane, B1351, şi celei braziliene, P1, care par să fie principalele ameninţări pentru programele de imunicare.
Vaccinul modificat a fost dezvoltat special pentru tulpinile din Africa de Sud și Brazilia

Moderna a fost prima care a anunţat rezultatele, miercuri noapte. Deocamdată, este vorba despre informaţii de bază din analiza iniţială a rezultatelor disponibile, scrie news.ro.

Citește și:

128.400 de doze de vaccin Moderna au sosit astăzi în România
Penurie de vaccinuri în anumite zone ale ţării. Oraşul în care nu s-a livrat nicio doză de ser de două zile

Compania americană a testat şi a treia doză a vaccinului standard şi versiunea optimizată a acestuia pe oameni care au fost deja imunizaţi cu două doze. Douăzeci de adulţi au fost recrutaţi pentru fiecare ramură a studiului, în total fiind vorba despre 40 de subiecţi.
După două săptămâni de la noua doză, Moderna a spus că atât booster-ul, cât şi versiunea optimizată au dus la creşterea anticorpilor în sânge care pot neutraliza cele două variante SARS-CoV-2.
Noul vaccin Moderna produce mai mulți anticorpi neutralizanţi decât varianta originală

Vaccinul modificat – numit mRNA-1273.351 şi conceput în special pentru a combate variantele apărute în Africa de Sud şi Brazilia, care prezintă mutaţii similare ale proteinei spike – a produs niveluri mai mari de anticorpi neutralizanţi decât cea de-a treia doză a vaccinului standard, numită mRNA-1273.
Moderna a mai anunţat că realizează un studiu în care oamenii primesc un amestec, booster-ul şi vaccinul modificat. Odată ce acest studiu va fi finalizat, vor fi publicate rezultatele.
Vaccinurile nu au fost testate în teren, acestea au fost mostre de sânge analizate în laborator. Însă autorităţile de reglementare au spus că nu este nevoie să treacă prin studii riguroase la scară largă, care au fost necesare pentru serurile originale în vederea obţinerii aprobării.
Compania a mai spus că au apărut puţine efecte secundare în urma vaccinurilor şi cele raportate au fost uşoare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.