June 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Imagini cu jurnalistul francez răpit în Mali cerând ajutor, la aproape o lună de la dispariție

3 min readVideo

Un jurnalist francez dispărut în Mali luna trecută a apărut într-un videoclip postat pe Internet în care anunță că a fost răpit de un grup jihadist și cere ajutorul autorităților franceze.

Imagini cu jurnalistul francez răpit în Mali de jihadiști captura twitter

Olivier Dubois ar fi fost răpit în Gao, un oraș din centrul Mali, pe 8 aprilie, de un grup islamist local afiliat al Qaeda.

CNN notează că nu a reușit să verifice în mod independent videoclipul și e clar când a fost filmat.

În clipul de 21 de secunde, Olivier Dubois se identifică înainte de a spune că a fost răpit în Gao, un oraș din centrul Mali, pe 8 aprilie de un grup islamist local afiliat al Qaeda, cunoscut sub numele de JNIM, un acronim pentru Grupul pentru sprijin a Islamului și a musulmanilor .

Citește și:

Jurnalistul Mihai Leder, corespondentul Observator la Bistriţa, s-a stins din viaţă la 58 de ani
Familie disperată, apel pentru găsirea unei tinere de 21 de ani, dispărută după o noapte în oraş, în Marea Britanie

Strigătul de ajutor al jurnalistului Olivier Dubois

„Vorbesc cu familia mea, prietenii mei și autoritățile franceze pentru ca ei să facă tot ce le stă în putință pentru a mă elibera”, a spus el, așezat desculț în ceea ce pare a fi un cort.
Video de #OlivierDubois journaliste français enlevé à gao le 8 avril 2021 pic.twitter.com/vEKVv0L9cG — Baye Ag mahmoud (@BayeAg1) May 5, 2021

Atât Ministerul francez de Externe, cât și purtătorul de cuvânt al guvernului francez au confirmat că Dubois a „dispărut în Mali” și că autoritățile efectuează verificări tehnice ale videoclipului.
Într-o conferință de presă, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a abordat dispariția lui Dubois, dar nu a identificat răpitorii și a spus că autoritățile franceze lucrează pentru a confirma autenticitatea clipului.
“Suntem în contact cu familia sa și lucrăm cu autoritățile din Mali”, a spus Attal.
„Gândurile noastre sunt cu cei dragi și cu organizațiile de știri cu care a lucrat”, a mai spus el.

Olivier Dubois a scris pentru Le Point și Libération
Dubois este corespondent cu sediul în Mali și în Sahel, de unde raportează în mod regulat pentru mai multe publicații franceze, inclusiv revista Le Point și ziarul Libération.

El a publicat recent o poveste despre un grup jihadist militant din regiunea Gao, a raportat Libération.
Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) a declarat că a fost informată despre dispariția lui Dubois la două zile după ce a dispărut, dar nu a făcut răpirea publică pentru a nu împiedica „posibilitatea unui rezultat pozitiv rapid”.
“Un reporter cu experiență, care cunoaște bine regiunea, a mers în această zonă foarte periculoasă din estul țării din proprie inițiativă”, a declarat RSF pe Twitter, îndemnând autoritățile franceze să facă tot ce le stă în putință pentru a-l elibera.
Organizațiile de presă cer acțiuni rapide pentru eliberarea jurnalistului Olivier Dubois
De asemenea, Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a cerut acțiuni.
“Suntem extrem de preocupați de siguranța jurnalistului Olivier Dubois și îndemnăm autoritățile maliene și franceze să investigheze temeinic dispariția sa”, a declarat Angela Quintal, coordonatorul programului pentru CPJ în Africa.
“Prea des, dispariția unui jurnalist este urmată de tragedie și întrebări fără răspuns. Sperăm că acest lucru nu este cazul aici”, a mai spus ea.
Franța a negat în repetate rânduri să plătească răscumpărări grupurilor islamiste pentru ostatici în trecut.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.