May 16, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să permită accesul reprezentantului asociaţiei în casă. Care sunt riscurile dacă refuză să facă acest lucru

2 min readVideo

De Cristina Oprea.Publicat: 05.05.2021, 07:50.
Actualizat: 05.05.2021, 07:50

Suntem stăpâni pe apartamentele noastre, dar obligaţi să permitem accesul în locuinţă preşedintelui de bloc sau reprezentantului asociaţiei de proprietari. Aşa spune legea. Iar cine o încalcă riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Desigur, accesul se face în anumite situaţii.

Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să permită accesul reprezentantului asociaţiei în casă. Care sunt riscurile dacă refuză să facă acest lucru Shutterstock

Preşedintele blocului poate intra în orice apartament fără acordul proprietarilor. Care sunt riscurile dacă nu i se permite accesul.
Legea spune clar că suntem obligaţi să deschidem uşa celor de la asociaţie atunci când vorbim de situaţii când sunt necesare lucrări de reparaţie sau întreţinere.

Evident, asociaţia nu poate să intre oricum în apartamentul nostru, trebuie să notifice proprietarii cu minimum de cinci zile înainte, dacă este vorba de lucrări urgente sau cu 24 de ore, dacă lucrările de reparaţii nu suportă amânare.

Citește și:

Autorităţile din Bucureşti ar putea da bani proprietarilor care deţin clădiri monument istoric sau cu risc seismic
Legea asociaţiilor de proprietari a fost modificată în Senat. Nu se mai plăteşte întreţinere pentru copiii mai mici de 3 ani

Dacă în urma refuzului, ceilalţi proprietari din bloc se aleg cu daune, cel care nu a permis asociaţiei accesul în locuinţa sa este direct răsounzător de acestea şi trebuie să îşi despăgubească vecinii.
Evident, şi invers este valabil această regulă, astfel că cei care permit accesul în locuinţă asocieaţiei de proprietari, iar în urma intervenţie acesteia se aleg cu pagube, atunci trebuie să fie despăgubiţi din fondul de reparaţii.
Ce spune legea

Reprezentantul asociaţiei de proprietari sau preşedintele de bloc are dreptul să intre în orice apartament din clădire, fără acordul proprietarului, pe baza unui preaviz motivat, în anumite situaţii, transmite AvocatNet.ro.
Potrivit Legii nr. 196/2018, adică actuala lege a asociaţiilor de proprietari, proprietarul are obligaţia de a permite accesul unui membru al asociaţiei în apartamentul său, pentru realizarea lucrărilor de construcţii sau reparaţii ori în situaţii de urgenţă. Astfel, accesul în locuinţă se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociaţiei de proprietari, de cinci zile (pentru construcţii/reparaţii) sau de 24 de ore (pentru situaţii de urgenţă).
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.