May 6, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Elevii încep astăzi școala. În funcție de incidența cazurilor de COVID, unitățile de învățământ vor funcționa după două scenarii

4 min readElevii reiau cursurile, cu prezenţă fizică, începând de astăzi. Excepţie fac doar cei din clasele terminale, care vor începe şcoala de luni. În funcție de incidența cazurilor de COVID din fiecare localitate, școlile vor funcționa după două scenarii: unde rata de infectare este mai mică de 1 la mie, participă la cursuri cu prezență fizică toți elevii, iar în unde depăşeşte 1 la mie vor merge la şcoală doar preşcolarii, elevii din învăţământul primar şi cei din clasele terminale.

Elevii încep astăzi școala. În funcție de incidența cazurilor de COVID, unitățile de învățământ vor funcționa după două scenarii Inquam Photos

Copiii de grădiniță și elevii care nu susțin examene naționale încep astăzi şcoala.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: Este vorba despre 1,4 milioane de copii îmatriculaţi în învăţământul primar şi grădiniţe. La aceştia, în localităţile în care rata de infectare este sub 1 la mie se adaugă elevii din toate celelalte clase.

Școlile vor funcționa după două scenarii

În funcție de incidența cazurilor de COVID din fiecare localitate, școlile vor funcționa după două scenarii:
Acolo unde rata de infectare este mai mică de 1 la mie, participă la cursuri cu prezență fizică toți elevii. În localitățile cu o rată mai mare de 1 la mie, se va activa cel de-al doilea scenariu, adică cel în care în care, alături de preşcolari şi elevii din învăţământul primar, participă fizic doar cei din clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.
SCENARIUL 1Rată de incidenţă <= 1/1000 de locuitoriPreşcolarii şi toţi elevii participă la cursuri.

SCENARIUL 2Rată de incidenţă > 1/1000 de locuitori Clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a – în sistem online.
50% dintre profesori sunt vaccinați
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: Fiecare săptămână de şcoală o consider absolut esenţială pentru a recupera din pierderile foarte mari existente în plan educaţional sau pentru a nu pierde încă şi mai mult decât s-a piedut până acum.
De lunea viitoare, vor începe şcoala şi elevii din clasele terminale, adică clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a. Totodată, vor începe şi evaluările, tot cu prezenţă fizică, pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: E nevoie de evaluări pentru a vedea cât şi unde s-a pierdut.
El a subliniat din nou importanţa vaccinării, în condiţiile în care peste 50% dintre profesori sunt vaccinaţi, însă, în ultima perioadă, ritmul a încetinit:

Singurul lucru care ne ajută să punem punct crizei sanitare este vaccinarea. Ne dăm seama cu toţii că predarea online a generat foarte multe anxietăţi, a generat dezechilibre psihice şi emoţionale, sociale.
În scenariul în care toți copiii merg la școală sunt în acest moment 2.057 de localități, în timp ce în alte 1124, în care rata de infectare este de peste 1 la mie, elevii din clasele a V-a, a Vl-a, a Vll-a, a lX-a, a X-a şi a Xl-a vor începe şcoala în sistem online.
Reguli stricte de distanțare, aerisire și igienă pentru elevi
Ordinul nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică prevede că este permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, respectiv, distanţare corectă, aerisirea frecventă a spaţiilor, respectarea normelor de igienă şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie.
Totodată, este permisă participarea preşcolarilor/elevilor din învăţământul special, cu prezenţa fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, repectiv, distanţare adecvată, respectarea normelor de igiena şi asigurarea ventilării regulate a spaţiilor.
“Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ prevăzut la alin (7) are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor atât în interior cât şi în exterior, precum şi în sălile de clasă, cu exceptia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 m”, se mai arată în document.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.