May 9, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Analiză Bloomberg. Europa iese din lunga iarnă Covid

2 min read


”Europa iese din lunga sa iarnă Covid” scrie Bloomberg într-o analiză în care trece în revistă încercările de redeschidere a economiilor pe continent.

După o iarnă lungă și grea în Europa continentală, afectată de un al treilea val de coronavirus și un început bâlbâit al vaccinărilor, întunericul pare că începe să se ridice. Aproape 25% dintre cetățenii Uniunii Europene au primit până în prezent o doză de vaccin împotriva Covid-19. Se duc pași timizi pentru redeschiderea economiilor din Italia până în Danemarca.
UE a dezvăluit luni un plan pentru a pune capăt restricțiilor privind călătoriile neesențiale și de a întâmpina turiști din afara blocului comunitar care au fost vaccinați complet, iar perspectiva dă un imbold pentru hoteluri, restaurante și companii aeriene. Miliarde de euro din fondurile UE pentru pandemie urmează vor fi distribuite din vară. Indicele european Stoxx 600 a urcat cu peste 10% în acest an, în așteptările unei recuperări economice rapide.

Perspectiva era sumbră în urmă cu 6 săptămâni

Cu doar șase săptămâni în urmă, perspectivele erau însă groaznice. Executivul de la Bruxelles a fost ignorat de mai multe națiuni care au suspendat unilateral vaccinul AstraZeneca din cauza problemelor legate de cheagurile de sânge, amenințând că va submina campania de vaccinare deja afectată de problemele de achiziție de ser. Ce rost are UE dacă nu își poate proteja cetățenii?
Acum, pariul său pe serul BioNTech / Pfizer dă rezultate. UE a exportat vaccinuri în întreaga lume când SUA a oprit serul de la export. Faptul că toți membrii UE s-au aflat în aceeași barcă se pare că a consolidat blocul, în loc să-l slăbească, conluzionează Alan Crawford de la Bloomberg.
Cu toate acestea, rata incidenței este inconfortabil de mare în anumite părți ale Europei și amenințarea unei noi tulpini de coronavirus rămâne prezentă. După cum ne arată situația Indiei: Umilința este o lecție clară a pandemiei pe care Europa ar face bine să o ia în seamă.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.