May 7, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Renovări de amploare la Palatul Versailles. Capela Regală a fost reparată și acoperită cu foițe de aur

2 min readCapela Regală de la Versailles – ultima și cea mai impunătoare lucrare realizată în vremea lui Ludovic al 14-lea -, a fost renovată și acoperită cu foițe de aur.

Acum strălucește, la propriu, după mai bine de două secole. Fosta reședință regală va primi din nou turiști, după ce a stat închisă luni de zile, din cauza pandemiei.După trei ani de reparații și renovări, capela regală a Palatului Versailles – opulenta reședință a regilor Franței construită în secolul al 17-lea – şi-a recăpătat strălucirea de odinioară.Stephane Masi, project manager: ”Pe acoperiș sunt concentrate în jur de 300.000 de foițe de aur. La care se adaugă foițele de pe ramele ferestrelor, renovate și ele. Ajungem la un total de 400.000 – 450.000 de foițe de aur. Este frumos, mai ales că acest decor a fost pierdut de peste două secole, chiar trei.”E prima lucrare amplă de renovare a capelei. Peste 150 de meșteri artizani, sculptori și tâmplari experimentați au participat la proiect. Lucrarea a început în 2018, după doi ani în care specialiştii au studiat și au verificat construcţia cu maximă atenţie.
Stephane Masi: ”Am avut 800 de tone de schele, a durat 6 luni numai instalarea lor. Sculpturile din părțile de est și de vest ale acoperișului capelei cântăresc fiecare câte 4 tone. Pentru înlăturarea lor temporară am folosit echipamente speciale, macarale enorme, dispozitive de ridicare. A fost partea cea mai dificilă, chiar la începutul lucrărilor de renovare.”Capela regală a fost ultimul proiect de amploare finalizat în timpul domniei regelui Ludovic al XIV-lea și e considerată de specialiști moștenirea lui spirituală.Stephane Masi: ”Pentru noi, pentru castelul Versailles, aceasta va rămâne lucrarea secolului pentru că, simbolic, să refacem acoperișul aurit este ceva foarte emoționant. Cel puțin pentru mine.”Catherine Pegard, președinte al Palatului Versailles: ”Cu toţii suntem de acord că este o capodoperă, o operă de artă desăvârșită, așa cum a dorit-o regele. Către sfârșitul vieții sale, a vrut ca această capelă să reunească artele și gusturile sale ca să-i înalțe sufletul către cer.”În aceste zile, echipele de muncitori fac ultimele retușuri. În scurt timp, vizitatorii vor trece din nou pragul construcţiei faimoase în întreaga lume.Anul trecut, Palatul Versailles a fost închis în total aproape 200 de zile. Numărul vizitatorilor a scăzut de la 8 la 2 milioane, iar încasările s-au redus cu 70 de milioane de euro. Din octombrie până acum n-a mai fost pe acolo picior de turist. Autoritățile franceze au anunțat recent că instituțiile culturale își vor redeschide porțile, de la jumătatea acestei luni.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.