May 9, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Tensiunile dintre SUA și China, departe de un deznodământ. Beijingul este acuzat că sfidează ordinea mondială

2 min readSecretarul de stat american, Antony Blinken, a afirmat într-un interviu difuzat de CBS că statul chinez sfidează ordinea mondială acţionând “mai represiv” şi “mai agresiv”.

“Ceea ce am văzut în ultimii ani este că China acţionează mai represiv acasă şi mai agresiv în străinătate. Este un fapt”, a declarat Antony Blinken, în cursul emisiunii “60 Minutes” a postului de televiziune american, potrivit Agerpres.China este “singura ţară din lume având capacitatea militară, economică, diplomatică de a submina sau contesta ordinea bazată pe regulile care ne sunt atât de dragi şi suntem hotărâţi să o apărăm”, a continuat şeful diplomaţiei de la Washington.”Vreau să fiu foarte clar. Scopul nostru nu este să oprim China, să o frânăm, să o limităm. El este de a menţine această ordine bazată pe reguli pe care China o sfidează”, a mai spus el.Aceste afirmaţii au intervenit după ce preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări miercuri, în primul său discurs în faţa Congresului, că “nu va căuta conflictul cu China”, dar va fi “pregătit să apere interesele americane în toate domeniile”.
Tensiunile dintre cele două puteri au fost recurente în ultimii ani. Forţele armate chineze şi americane rivalizează pentru influenţă în Asia-Pacific, în special în Marea Chinei de Sud şi în vecinătatea Taiwanului.Antony Blinken a insistat, de asemenea, în martie, asupra “genocidului comis împotriva uigurilor majoritar musulmani” în regiunea chineză Xinjiang.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.