May 18, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Lunea Albă, tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte

2 min readDe Cristina Oprea.Publicat: 03.05.2021, 08:20.
Actualizat: 03.05.2021, 08:20

Astăzi este a doua zi de Paşte, sau Lunea Albă, cum este cunoscută în tradiţia populară. De această zi se leagă nenumărate tradiţii şi superstiţii.

Lunea Albă, tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte

Paștele ortodox din acest an găsește toți credincioșii, indiferent de religie, într-o situație anormală, în plină luptă cu potopitorul coronavirus SARS-CoV-2. Tradițiile, dar și superstițiile rămân, însă, aceleași.
Și nu lipsesc nici din a doua zi a celei mai mari sărbători a creștinătății. Lunea Albă din Săpătămâna Luminată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Dacă în prima zi de Paște se spune că nu le va merge bine un an celor care “pleacă din sat”, mătură prin casă sau pregătesc mâncare, a doua zi de Paște, Lunea Albă cu care debutează Săptămâna Luminată de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos are și ea superstițiile sale.

Citește și:

Tradiţii de Paşte în Novaci. Gospodinele pregătesc coşul cu bucate pentru sfinţire, la biserică
Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare. Preotul Visarion Alexa: Acesta este semnul că n-am înţeles ce se întâmplă de Paşte

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte
În primul rând nu se… ridică masa de Paște! Și nu numai a doua zi, dar nici a treia! Apoi credincioșii nu trebuie să facă mătănii în biserică. Până în ziua Rusaliilor!
O altă superstiție este legată de cei care mor a doua zi de Paște. Aceștia n-ar mai trece prin Judecata de Apoi pentru că “se deschid porțile iertării și ale Raiului”.

Tradiţiile şi obiceiurile populare nu-i uită nici pe cei care îşi caută norocul în dragoste. Băieţii trebuie să îşi stropească astăzi aleasa inimii cu apă. Cei cu dare de mână pot să înlocuiască apa cu un parfum.
Astăzi se plimbă pasca, este un moment prielnic pentru a ne vizita familia extinsă: finii sunt aşteptaţi pe la casele naşilor.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.