May 19, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Cum a fost de Înviere la Vama Veche. ”Doamne ajută să petrecem din nou pe plajă!”

3 min readLumina Sfânta a ajuns și la malul mării. În Vama Veche, zeci de turiști au mers la micuța biserică de piatră din sat pentru slujba de Înviere. Polițiștii și jandarmii s-au asigurat că turiștii știu drumul și nu ajung, din greșeală, pe plajă.

După ce-au luat lumină, tinerii s-au întors la cazare. Iar duminică au ciocnit ouă roșii și au mâncat miel sau pește. Au fost pensiuni care au pregătit turiștilor masa tradițională de Paște.În Vama Veche, începând cu ora 22, jandarmii și polițiștii nu i-au mai lăsat pe turiști să meargă spre plajă. I-au îndrumat către biserica din sat, aflată la șoseaua principală. Adică în sensul opus față de plajă.”- Unde mergeți? - La biserică! - Biserica e în direcția aia!”.”- Dacă nu avem cazare? - Mergeți spre domiciliu. - Nu merg așa la București că-mi iei permisul dacă mă urc așa la volan. - Te odihnești în mașină. Sărbători fericite!”.
”- Este ora 22, mergeți spre spațiile de cazare! Puneți-vă și o mască! - Ne scuzați”.
În Vama Veche, un sat cu nici 200 de locuitori, există o singură biserică, mică, din piatră. Curtea lăcașului sfânt a devenit neîncăpătoare pentru zecile de turiști care au vrut să ia lumină.”Uitați că ne-a sosit lumina la timpul potrivit! Veniți de luați lumină!”.Preotul a mers printre oameni să împartă lumina. Singura dezamăgire a turiștilor a fost că, în absența unui sistem de sonorizare, slujba abia s-a auzit.”Poate dăm un pic de lumină pe strada principală, să vedem ce restricții sunt. E interesant, e diferit, ușor exotic. Am făcut masa de Paște, urmează să mergem să spargem un ou, ne-am luat de la București”.”Am venit să luăm și noi lumină și încercăm să ne strecurăm pe aici”.”- Masă de Paște aveți? Ouă? - Găsim”.
După slujbă, turiștii au dus lumina la cazare, singurul drum permis de lege. În prima zi de Paște, mai multe pensiuni din Vamă au pregătit mese de sărbătoare pentru oaspeții veniți din toată țara. Nu au lipsit ouăle roșii, cozonacul și preparatele din miel, ba chiar și salata de boef.”Ciorbiță de miel de Dobrogea, drob de miel, aici avem pască, cozonac. Friptura este băgată la cuptor în jur de 3-4 ore la foc mic, cu vin alb”.Ouăle roșii s-au ciocnit și la cort, și la rulotă, care, în ciuda restricțiilor, au apărut și anul acesta în Vama Veche.”- Cu ce ați venit pregătită? - Și drob și friptură și ouă roșii, tot am avut”.Au fost și turiști care au înlocuit mielul cu peștele fript pe plită. Iar după masă, cu toții au mers pe plajă. Chiar dacă petrecerile nu sunt permise, au fost tineri care nu s-au putut abține să nu danseze cu picioaele goale, în nisip.”Un pic trist că trebuie să intrăm în casă la ora 10, Doamne ajută să petrecem din nou pe plajă și e același vibe, e libertate, dar înțelegm că uneori trebuie să avem grijă și la alte lucruri”.”Ne simțim bine într-un grup mai restrâns, cu prietenii, dar e frumos. În noaptea de Înviere am stat la vilă”.”Oamenii în Vamă sunt sociabili, poți să discuți cu ei și asta e cel mai important, să ne iubim cu toții”.În Vama Veche povestea continuă însă și duminică, de la ora 22 turiștii trebuie să se retragă. Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.