May 7, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Tragedie în Israel. Zeci de oameni, uciși într-o busculadă de proporții la un pelerinaj religios

3 min readO busculadă de proporţii în timpul unui pelerinaj la care participau mii de evrei în nordul Israelului s-a soldat cu “zeci de morţi”, conform datelor furnizate de serviciile de salvare în noaptea de joi spre vineri.

Ziarul Haaretz a anunţat că cel puţin 44 de persoane au fost ucise. De asemenea, potrivit serviciilor de urgenţă israeliene, datele preliminare indică 44 de răniţi în stare critică, 18 grav răniţi şi 39 de persoane rănite uşor.La faţa locului au interveni zeci de ambulanţe, iar zona a fost evacuată.Premierul Benjamin Netanyahu a descris incidentul drept ”un dezastru major” şi a anunţat că se roagă pentru victime. #BREAKING

ALERT: At least 37 people have been killed and dozens critically injured at a mass stampede during Lag B’Omer celebrations in Mount Meron, #Israel The death toll is expected to rise.pic.twitter.com/TSWTmGfUwE— The A&O Board PSF (@AOBPSF) April 29, 2021 Echipele de salvare au menţionat iniţial prăbuşirea unor gradene ca fiind cauza rănirii unor participanţi la pelerinaj. Ulterior, au comunicat că a fost vorba despre o busculadă de proporţii, relatează Agerpres. Breaking: At least 28 dead, 100+ injured, after a platform collapsed at a festival in Meron, Israel. pic.twitter.com/fTmH4pPhTd— PM Breaking News (@PMBreakingNews) April 29, 2021 Zeci de mii de persoane participau în noaptea de joi spre vineri la sărbătoarea Lag B’Omer, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de COVID-19.Pelerinajul se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc.Lag Baomer este o sărbătoare ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanţi.
După miezul nopţii, apelurile de urgenţă s-au înmulţit şi au fost desfăşurate şase elicoptere pentru evacuarea răniţilor la spitalele din Safed şi Nahariya, două oraşe din nordul Israelului.Mass-media israeliene au transmis rapid imagini şocante cu zeci de corpuri inerte, aliniate în pungi de plastic. GettyBlocaje rutiere imense pe drumurile ce duc spre nordul ţării au fost semnalate de poliţişti, care au detaşat 5.000 de agenţi pentru a asigura siguranţa acestui eveniment religios.Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a raportat mai devreme cazuri de persoane care au leşinat din cauza căldurii şi cazuri de persoane arse uşor de focurile de tabără care sunt aprinse, ritualic, cu acest prilej, în fiecare an.În 2019, cu un an înaintea pandemiei care a determinat anularea pelerinajului în 2020, organizatorii au estimat că 250.000 de pelerini au vizitat acest loc sfânt.Din decembrie, peste cinci milioane de israelieni (53% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19, adică aproximativ 80% din populaţia cu vârsta de peste 20 de ani, conform datelor oficiale. Au fost înregistrate aproximativ 838.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 6.300 de decese.

Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.