May 17, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Doru Gheaja, preotul din Cenaclul Flacăra și vocea care a interpretat prima dată cântecele AȘA-I ROMÂNUL și TU ARDEAL, a primit distincția Crucea Patriarhală în cadrul unui concert de pricesne găzduit de Patriarhia Română

2 min read


Preotul Doru Gheaja, supranumit „Părintele cântecelor patriotice din România”, a primit sâmbătă, 24 aprilie 2021, Crucea Patriarhală, distincție care i-a fost acordată de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul la finalul concertului extraordinar de pricesne „Credință și cultură” desfășurat în ajunul Floriilor pe scena din Aula Magna a Palatului Patriarhiei, informează Basilica.ro. 

Concertul de pricesne organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba s-a ținut la București fără public în sală, însă a fost transmis live prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas.

Pr. Doru Gheaja, scurtă biografie

De loc din satul Buzd din județul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească și folclor. Înainte de preoție, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Brașov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece și jocuri „Mureșul” din Târgu Mureș. 
 
A absolvit Facultatea de Teologie de la Sibiu.

În urmă cu trei decenii, a fost descoperit de Adrian Păunescu și cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, pr. Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Așa-i românul”, culeasă din județul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. 
 
 

 
 
Ulterior, Adrian Păunescu i-a scris textul la cântecul „Colindul Apusenilor”, a cărei linie melodică este luată de preot de la priceasna „Simone, spune-mi tu dacă Mă iubești”.

„La început, Adrian Păunescu mi-a scris un alt text nu pentru «Colindul Apusenilor», ci «Colindul copiilor pentru pace», pe care l-am cântat vreo doi ani de zile în spectacolele Cenacului Flacăra. După aceea, Adrian Păunescu a schimbat textul și i-a spus «Colindul Apusenilor», mai cunoscut sub denumirea de «Tu Ardeal», a povestit pr. Doru Gheaja pentru Adevărul.
 

Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat și după 1990, când Cenaclul Flacăra și-a reluat activitatea, intitulându-se „Totuși, iubirea”.
 
După 2014, pr. Doru Gheaja a început o frumoasă colaborare și cu Cenaclul „Lumină Lină” din Sibiu, în compania pr. Cătălin Dumitrean.

În anul Centenar al Marii Uniri, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu (I.T.O. 2018), părintele Doru Gheaja a cântat în fața a mii de tineri din toată Țara și din străinătate cântecele de dragoste de Neam care l-au făcut cunoscut, precum și imnul „Lăsați copiii să vină la Mine!”.

Pe 19 iulie 2021, părintele cântecelor patriotice românești își va sărbători cea de-a 80-a aniversare. Întru mulți ani!Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.