May 18, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Bucureștenii care și-au vândut apartamentul și s-au mutat într-o casă săsească din Brașov, cumpărată cu 17.000 de euro

3 min readAu lăsat în spate traiul bun de la oraş şi funcţiile importante în societate ca să se mute la ţară, la sapă și la aer curat.

Aşa sună poveştile unor români care au avut curajul să îşi schimbe total vieţile şi să o ia de la zero. Au vândut tot ce aveau şi au cumpărat case vechi în satele săseşti din judeţul Braşov, pe care le-au şi restaurat. Acum spun cu bucurie că au dat zgomotul permanent al oraşului şi praful pe verdele ierbii şi cântec de păsări.Pe poteca de lângă casă, Oana Udrea îşi povesteşte viaţa. Născută şi crescută în Bucureşti, a fost director adjunct în departamentul de politică monetară al Băncii Naţionale.Soţul ei a lucrat într-o companie multinaţională. Trăiau într-un ritm alert.Oana Udrea: “La ora 5 şi ceva – şase sună ceasul, ne deşteptam, ne luăm cei 2 căţei, ne urcăm în maşină, duceam căţeii la grădiniţa de căţei, după care mergeam la serviciu”.
Atunci locuiau în zona de nord a Capitalei – unde aveau acces la lac şi la caiac. Acum trei ani şi-au vândut apartamentul şi s-au mutat într-o casă săsească în Meșendorf – Braşov. 17 mii de euro au plătit pe ea. Renovarea i-a costat însă de câteva ori mai mult.Oana Udrea: “Ziua începe tot cu un ceas deşteptător. Adi tot primul se scoală, scoate căţeii din casa el are grijă de găini, dacă are zi de brânză sau zi în care face brânză se duce direct la fermă”.Alexu şi Mara şi-au găsit locul în Viscri. Şi ei au vrut o schimbare deşi erau bine ancoraţi în Bucureşti. Mara era avocat, iar Alexu – director de artă la o agenţie şi administra afacerea familiei: o ceainărie cu galerie de artă şi grădină de vară.Alexu Toader: “Simţeam că suntem foarte stresaţi şi cred că declicul a fost tragedia de la Colectiv unde au dispărut mai mulţi oameni pe care îi cunoşteam şi care ne-a schimbat perspectiva”.Acum cinci ani au ajuns întâmplător la Viscri şi au vrut să revină. După trei luni şi-au cumpărat casa în care locuiesc.Locuinţa i-a costat 40 de mii de euro. Pe parcurs au mai investit în ea şi au creat spaţii de cazare şi un restaurant. Costurile totale s-au dus spre 300 de mii de euro.În Transilvania multe sate săseşti sunt încă depopulate. Casele în ruină se vând şi cu cinci mii de euro. Preţul se dublează şi chiar ajunge la valori triple – îndată ce apare cineva care cumpără şi renovează.
Madălina Vișan: ”Cumva întâmplător am ajuns în acesta zonă şi deschiderea aceea frumoasă din mijlocul satului, ne-a convins că aici ar trebui să găsim şi să renovăm aşa ceva cum trebuie”.Suntem în Beia – un alt sat frumos din zona Brașovului. Mădălina Vişan a cumpărat aici – împreună cu soţul ei – o casă. Restaurarea i-a costat 50.000 de euro.Soţii Vişan nu au renunţat încă la locurile de muncă din Bucureşti însă în ultimul an, au lucrat de la distanţă.Majoritatea celor care au cumpărat în ultima perioadă case în satele din Transilvania sunt oameni cu venituri peste medie. Ei ajută acum să se dezvolte comunitatea şi aduc din nou la lumină locuinţele cu arhitectură veche săsească. Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.