May 5, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Cum ne îmbolnăvim din bucătărie. Cercetătorii români explică de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui

3 min readAproape 40% dintre infecţiile gastro-intestinale, cauzate de alimente, se produc, de fapt, din cauza unor greşeli, pe care le facem chiar noi, în bucătărie.

 Este o statistică la nivel european, de la care a pornit cel mai amplu program de cercetare, referitor la schimbarea comportamentului consumatorilor, în timpul preparării hranei.Specialişti din 14 ţări – printre care şi cercetători de la Universitatea “Dunărea de Jos”, din Galaţi – încearcă să le înveţe pe gospodine – de exemplu – să nu spele niciodată carnea de pasăre, şi să folosească ustensile diferite, pentru carne, pește şi legume.Infecţiile gastro-intestinale – susţin autorii cercetării – sunt provocate în cele mai multe cazuri de o bacterie numită Campylobacter. Acest inamic – care nu este vizibil cu ochiul liber – este prezent pe carnea crudă de pasăre.
Majoritatea românilor obişnuiesc să spele – de pildă – puiul înainte să îl prepare şi răspândesc, în acest fel, microorganismul în bucătărie.Acesta este un experiment făcut de Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor din Ungaria. Culoarea albastră indică prezenţa bacteriei Campylobacter pe carnea de pui. Stropii de apă care se împrăştie în momentul spălării – încărcaţi cu microorganismele periculoase – se depun peste tot în jur. Rămân, de asemenea, pe tocător iar apoi ajung în salată – pentru că gospodina taie acolo şi legumele.Cuțitul este şi el un mijloc de răspândire al bacteriei.Cum eliminăm totuşi riscurile?Profesor dr. Daniela Borda, Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați: „Ar trebui să nu spălăm carnea de pui, ar trebui să separăm foarte clar momentele în care noi preparăm alimente în stare crudă faţă de alimentele pe care le preparăm şi le tratăm termic.”Carnea de pasăre nu trebuie spălată – susţin cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi – pentru că bacteriile periculoase de pe suprafaţa ei sunt distruse în momentul în care este preparată termic la peste 75 de grade Celsius.Spălarea ouălelor este – de asemenea – un procedeu periculos. Ar trebui făcută, spun cercetătorii, doar cu apă la o temperatură mai mare cu 10 – 15 grade decât a cojii calcaroase a acestora. Altfel, bacteria salmonella care poate fi prezentă pe suprafaţa lor, ajunge în gălbenuş şi ne îmbolnăveşte.
Şi alte greşeli pe care le facem în bucătărie ne pot provoca suferinţe.De exemplu – nu trebuie folosit niciodată un singur tocător pentru carne, legume şi peşte. Finalist Masterchef, Mihai Toader este de părere că bucătăria trebuie organizată ca un joc al culorilor.Mihai Toader, finalist Masterchef: „Pentru legume avem culoarea verde la tocător, pentru carne avem culoarea roşie la tocător, pentru pui avem culoarea galbenă, pentru carne gătită avem culoarea neagră sau maro.”Sunt şi alte trucuri care ne pot feri de bacteriile periculoase pe care le aducem în bucătărie.Carnea trebuie – de exemplu – aşezată întotdeauna pe raftul de jos al frigiderului. Şi niciodată nu se pune alături de pește ori legume.Solveig Landgsrud, cercetător: „Aproape 40% din îmbolnăviri sunt cauzate de alimentele pe care le mâncăm acasă. Şi de aceea, cum procedezi când prepari mâncarea poate reduce riscul.”Potrivit statisticilor, în Europa, în fiecare an aproape 23 de milioane de oameni contactează o boală gastro-intestinală de origine alimentară. Dintre ei, cinci mii – fac o formă gravă şi mor.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.