May 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Ce l-a dat de gol pe un bucureștean de 38 de ani care falsifica teste negative pentru Covid și le vindea apoi pe Internet

3 min readVideo

De Andre Rotaru.Publicat: 22.04.2021, 19:52.
Actualizat: 22.04.2021, 20:12

Afacerea cu teste false de COVID i-a adus poliţiştii la uşă. Un bărbat din Bucureşti a fost prins după ce a vândut pe Internet teste fals negative. În anunţ, bărbatul spunea că testele PCR pot fi folosite atât pentru călătorii în străinătate, cât şi pentru a le prezenta la locul de muncă.

Vezi și

“Test Real Time PCR, rezultat negativ, la urgenţă” Aşa suna anunţul bărbatului de 38 de ani din Bucureşti, postat sub un nume fictiv pe mai multe site-uri de anunţuri. Ieri dimineaţă şi poliţiştii s-au arătat interesaţi de ofertă. Au mers la uşa vânzătorului.
Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: ”Cu ocazia percheziţiei au fost ridicate telefoane mobile, sume de bani, teste dar şi documente”

150 de lei, prețul unui test negativ pentru Covid în limba română

Citește și:

Ce este certificatul verde? Documentul pentru turişti ar intra în vigoare la 1 iulie, după o perioadă de teste
Un bărbat care falsifica teste de COVID-19, reținut de polițiști. Testele PCR negative erau garantate în schimbul unor sume de bani

Anchetatorii spun că tranzacţiile avea loc pe internet.
Andre Rotaru, reporter Observator: ”În primul rând, clientul trebuia să aleagă dacă vrea ca rezultatul testului să fie în limba româna, caz în care avea de plătit 150 de lei, sau dacă îl vrea în limba engleză, pentru care ar fi plătit puţin mai mult, 180 de lei. Trimiteau aceşti bani printr-o aplicaţie mobilă iar apoi primeau pe e-mail rezultatul testului, negativ, desigur, completat cu datele lor, ștampilat și parafat”.
O soluţie la care au apelat până acum cel puţin 20 de persoane, spun surse din anchetă.

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliţia Capitalei: ”Le-ar fi putut folosi pentru deplasări în străinătate sau la locul de muncă în caz că erau solicitate”.
Obligativitatea testării la locul de muncă, un subiect controversat
Specialiştii în resurse umane ne atrag atenţia: dacă pentru a călători, testele PCR sunt necesare, angajatorul nu ne poate obliga să ne testăm sau să ne vaccinăm.
Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: ”Nu se cer la angajare sau la revenirea din concediu, fie medical sau de odihna, test negativ sau de vaccin”.

Avocaţii au păreri împărţite.
Adrian Cuculis, avocat: ”Ne ducem într-o zonă clară a discriminării sau mai degrabă chiar a ilicitului. Există din nefericire şi anumite situaţii prin care oamenii au fost ameninţaţi că vor fi daţi afară dacă nu îşi fac anumite teste. Chiar persoana respectivă ar putea să plece acasă şi cu nişte despăgubiri de natură morală”.

Cristian Ene, avocat: ”Dacă angajatorul, pe cheltuiala proprie, impune tuturor angajaţilor indiferent că sunt vaccinaţi sau nu sunt vaccinaţi ca periodic să efectueze testări covid, nu există o discriminare”.
Bărbatul se află acum sub control judiciar
Bărbatul care vindea teste false este acum cercetat şi se va afla sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.
Nu este primul care s-a gândit să vândă teste false pentru Coronavirus. În urmă cu două săptămâni, poliţiştii au descins la o agenţie de turism din capitală, care, pe lângă vacanţe în străinătate, vindea doritorilor şi teste negative falsificate.
Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.