May 8, 2021

Știri pe bune

Informații de ultima oră

Tururi tematice în Timișoara. Promit o călătorie în timp

2 min readTimișoara are comori de neprețuit, iar multe dintre clădirile de acolo, vechi de sute de ani, ascund file din istorie. Pentru a privi cu alți ochi aceste construcții, ghizii au pus la cale tururi tematice și promit o călătorie în timp.

Invitați să descopere orașul de pe Bega sunt inclusiv oamenii locului, care poate trec zilnic pe lângă unele imobile, fără să le știe însemnătatea.
Ghid: “O luăm încet, încet, la pas şi ne oprim la următoarele clădiri cu menţiunea că, dacă vă plimbaţi în zona pietonală, întotdeauna să vă uitaţi la pavaj. În momentul când apare un pavaj diferit, acela marchează ceva ce s-a găsit în urma lucrărilor de restaurare.”
Timişoara se laudă cu mai bine de 14.000 de clădiri istorice. În spatele construcţiilor stau povești, mai mult sau mai puţin cunoscute, ce sunt spuse de ghizii care organizează plimbări prin oraşul de pe Bega.
Ghid: “Nu putem vorbi de Timişoara evreiască în sine până târziu, pe la jumamatea secolului al 19-lea, dar până atunci o să parcurgem pas cu pas toate mărturiile acestei comunităţi din Timişoara. Pentru început ar trebui să călătorim în timp şi să ne închipuim că suntem în luna octombrie, toamna anului 1916, moment în care Timişoara aflată sub stăpânire otomană este în asediu.”

De această dată, grupul a pornit la pas pentru a descoperi istoria comunităţii de evrei de acolo.
Ghid: “Pătrunde în curtea interioară şi acolo ar fi găsit cele două sinagogi. De ce în interior? Pentru că regulamentul la care e supusă comunitatea evreiască la vremea respectivă prevedea o serie de restricţii. Sinagogile nu puteau fi construite având faţada la aliniamentul stradal.”
Printre cei interesaţi de aceste tururi se numără şi localnici, nu doar oameni aflați în trecere prin Timişoara.
Proiectul, pus la cale de Breaslă Ghizilor din Timişoara, cu ajutorul primăriei, include şi un tur Art Nouveau, unul al Revoluţiei, dar şi o plimbare gastronomică. Pentru o astfel de experienţă, fiecare persoană scoate din buzunar 40 de lei.
Alexandra Irimia, ghid turistic: “Fie că sunt clasice sau tematice, au de obicei o durată de 2 ore, 2 ore jumătate. Din păcate, din cauza condiţiilor pandemice suntem limitaţi la 9 participanţi plus ghidul, în aer liber.”
Tururile sunt organizate la sfârşit de săptămână, până la finalul verii, cel puţin.Citește mai departe

Leave a Reply

Copyright © All rights reserved. | by AF themes.